Това, което предстои да видите, не е отказ от приказката „Дядо вади ряпа“, но е удаващо комична репродукция в областта на строителните работи. Ако се питате как се разрушава фасада на автентична къща, част от историческата памет на Пловдив, тези кадри ще всеят яснота.

Без багер, поради недостъпността, но пък сговорно, работници събориха и последната фасадна стена на възрожденска къща, която е културна ценност от ансамблово значение и която до преди седмица се издигаше точно зад Джумая Джамия.

„Няколко дни наблюдавам как работници събарят сградата. Някои без каски, други без подложки за изнасяните строителни отпадъци… Това вече минава всякакви граници“, пише читател на TrafficNews.bg, който изпрати колоритните кадри.

Оказва се, че 5-6 работници, навързани един за друг, напрягат сили за да бутнат стената, която не се дава никак лесно. Усилията и иновативният подход обаче не остават безрезултатни и зидът поддава, а след това се сгромолясва върху сравнително новата паважна настилка на тротоарната зона.

Сегата със сградата е многогодишна, а от някогашния й блясък не бе останало много - стените с мазилка в критично състояние и с мъгляви счупени прозорци. В началото на тази година има издадена заповед за премахването ѝ, тъй като сградата е опасна, това уточни за TrafficNews.bg кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. На 26 януари в кметството е поискано „тротоарно право“, което да осигури заграждането на площта пред къщата с цел обезопасяване при действията по събаряне. На 2 февруари е подадено заявление за започване на същинските действия по премахването на къщата.

Проверка на TrafficNews.bg установи, че сградата, която е частна собственост, е със статут „жилищно-търговска“ и е недвижима културна ценност от ансамблово значение.

Сградата присъства в списъка за паметниците на културута /протоколен номер 13 от 1998 г. на Националния съвет за опазване паметниците на културата/.

Във фейсбук групата Архитектурата на Възрожденския Пловдив се представя хипотеза, че къщата е била част от неизвестен по име хан, функционирал на това място, заварен от Константин Моравенов като одаи за даване под наем на земеделци и надничари, които са били принудени да се гърчеят, за да разчитат на тази милостиня. Видно от старите фотографии сградата е представлявала издължен 3-4 етажен обем с куловидна надстройка в единия си край, която именно беше запазена до преди няколко дни. Сградата е била късновъзрожденска, гивгирена (построена от камък и тънки печени тухли), боядисана в бяло и изписана с тъмносини линеарни стенописи.

А нашият читател коментира видяното събаряне със сарказъм: „Правилата за безопасност се спазват на 100% - събарят стена по всички правила и стандарти директно върху новата паважна настилка и исторически издържаната каменна такава“.

Ето какво породи и жлъчния коментар:

Ето какво остана от къщата: