Родители на малчугани от ЖР "Тракия" са в паника, след като днес сутринта децата им изровили хапчета от пясъчник на детска площавка до блок №1 в квартала. В къта за игра са открити над 30 различни таблетки с неясен произход. "Не съм изживявала подобен ужас. Чух как 2-годишната Анастасия казва "бомбом" и слага хапче в устатата си. Добре, че баща й беше достатъчно бърз, за да го извади", разказва Донка Коприварова. Малката Моника била болна и затова не била на градина. Извели я малко преди обед на въздух и тя отишла да си играе с още едно момченце в пясъка. Докато ровела, тя извадила хапчето и понечила да го лапне. Междувременно другият малчуган също извадил таблетка от пясъка. 

Паникьосани, родителите извели децата от площадката и проверили пясъчника. Вътре открили още трийсетина хапчета. Веднага се обадили на 112 и след минути на място пристигнал патрул от Пето районно. "Полицаите огледаха пясъчника, казаха че след като няма престъпление, те нищо не могат да направят, написаха протокол и си заминаха", разказа майката на другото дете Валя. Двете майки отишли до кметството на Тракия, където ги насочили към Гражданска защита. Там обаче отново ударили на камък. "Обадихме се и дежурният ни обясни, че те нямат нито лаборатория, нито могат да направят проверка. Не било в тяхната компетентност". 

Напористите дами успели да влязат и при кмета Константин Димитров, който им обещал утре да изпрати екип на "Паркове и градини", който да подмени пясъка. 

Разтревожените майки са сигурни, че хапчетата са хвърлени в пясъчника умишлено, защото таблетките са много и са от различни блистери. "Не знам кой болен мозък може да го направи, но очевидно не е случайно. Има хора, които непрекъснато мърморят, че децата им шумят, защото тук се събират малчугани от три блока, но просто не мога да повярвам, че някой ще тръгне да трови деца", коментира г-жа Коприварова. Майките настояват институциите да вземат мерки и да заловят злосторника. "Какво значи "няма престъление"? Да чакаме някое дете да се отрови и тогава да търсим престъпника, така ли", пита тя. 

Майките са решили да отнесат хапчетата в частна лаборатория , за да ги изследват.