Жители на блокове в ЖР Тракия се обединиха против идеята да бъде строено продължение на бул. „Санкт Петербург“ от кръговото кръстовище на SPS до кръговото на Скобелева майка. Основните доводи на хората са, че трасето ще замърси въздуха, тирове ще бъдат пренасочени през него и това ще застраши здравето на хората и екологичния баланс в района.  

Живеещите в блокове 2, 4, 5, 7, 286, 287 и 288, в чиято непосредствена близост трябва да преминава новата пътна връзка между кв. „Изгрев“ и ЖР Тракия, са учредили инициативен комитет, чиято цел е да събира подписка срещу плана за ремонт на някои части от трасето и доизграждането на булеварда.

Близо 800 души вече са положили своя подпис с искане да бъде спряно удължаването, а реакцията на хората е предизвикана от гласуваното решение на Общински съвет от преди две седмици, когато бе взето решение да се изпрати писмо към Министерски съвет, в което Общината иска да ѝ бъдат прехвърлени части от Ботаническата градина, нужни, за да бъде изградено трасето.

Удължаването на бул. „Санкт Петербург“ е заложено в общия градоустройствен план, който бе гласуван през 2007 година, но оттогава има частични негови изменения. Част от земите, през които минава така замисленото удължаване на бул. „Санкт Пететрбург“, са на територията на Ботаническата градина, която е собственост на държавата, а се стопанисва от Аграрен университет. В тази връзка, за да бъде реализирано подобно инфраструктурно начинание, земите трябва да преминат от държавна собственост към общинска.

Хората се обединяват и в социалните мрежи като са създали група "Спри булеварда-отровител", както те наричат удължението на трасето. 

Към момента трасето е заложено единствено в градоустройствения план, като евентуален бъдещ лъч на булеварда. Тепърва трябва да се възложи изготвяне на идеен проект, след това са се изготвят оценки за екологично въздействие и едва след това да се пристъпи към други фази.

От Община Пловдив са категорични, че този булевард няма да се строи. По думите им, исканията към държавата са единствено, за да може да се реализира перпендикулярната улица, която минава през Ботаническата градина.

„Това е стар проект, който през годините, най-вече по финансови причини, не е правен. Може би ще стане един ден, но едва ли ще е скоро. Този проект не е в приоритетите на Община Пловдив и ние няма да го правим”, заяви кметът Иван Тотев. Той заяви, че някои се опитва да се заиграва  със страховете на хората 2 години преди кметските избори.

Жителите от квартала обаче искат да пресекат процеса в зародиш. Ето какво казаха в интервю за TrafficNews.bg председателят на инициативния комитет Чавдар Косев и секретарят на сдружението Любомир Динков:

Прилагаме и решението на Общински съвет, в което се споменават мотивите за искането за прехвърляне на земите от Ботаническата градина на Община Пловдив:

Общ градоустройствен план: