Първият обявен за днес протест на розопроизводители, блокира пътя Пловдив – Карлово в района на град Баня, предаде репортер на TrafficNews.bg. Точно в 09.00 часа десетки производители спряха движението по важната отсечка, като изсипаха розов цвят на пътя. Край блокадата има засилено полицейско присъствие, като дойдоха и бусове, пълни с униформени.

Стана ясно, че в 10.00 часа министърът на земеделието Румен Порожанов ще се срещне с недоволните розопроизводители в Карлово.

Припомняме, че ниската изкупна цена на розовия цвят през този сезон е основната причина за недоволството на хората. Преди дни килограмът се търгуваше за 2 лева и 20 стотинки, като очакванията са той да падна на 1,6-1,8. През миналата години килограмът се е търгувал средно за 4 лева, а през 2016 е достигал дори 5. 

Следващият протест е организиран от производители с масиви край Старосел, Красново и Хисар. Те ще направят пълен блокаж на пътя Стрелча - Казанлък. Стачката е предвидена за 12:30. Хората се заканиха и изразиха готовност да излизат на улицата ежедневно, докато гласът им не бъде чут и цените коригирани. 

Вижте още: Бунт в Розино: Листа от рози, хора и багери блокираха главната улица в селото ВИДЕО

Вижте още: Бунт и в Калояново! Розопроизводител: Какво искат, да изкореним масивите и да емигрираме? ВИДЕО

Още за исканията на протестиращите и позицията на земеделския министър - вижте във видеото: