Пловдивската прокуратура, полиция и ДАНС са предотвратили колосална измама, при която десет големи европейски фирми са щели да загубят повече от 5 милиона евро. 9 души от Пловдив са задържани през последната седмица, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. В схемата която се е разпростряла в 6 европейски държави обаче, замесените са много повече. Само през последните месеци в банки в България, групата е превела около 7 милиона евро откраднати чрез измама, 2 милиона от които вече са изтеглени.

Сигналът за схемата бил получен на 29 декември. Предпоследният ден от старата година полицията е дала старт на мащабна акция,тъй като според получената информация е предстояло  тегленето на няколко превода от половин милион евро. Двама от изпълнителите бяха арестувани на 30 декември вечерта в района на бензиностанция ОМВ . Зрелищната акция бе запечатана от камерата на TNS.bg. Следващите дни арестите са продължили, извършени са голям брой обиски и претърсвания.

Схемата е била изключително добре планирана, като организаторите са разполагали с изключително точна информация. Действали са по следният сценарий:  Предварително са набелязали десет дружества в 6 различни държави от Европейския съюз. Проучили са изключително внимателно структурата, като очевидно са разполагали с точна вътрешна информация за структурата и  организацията на работа в различните компании. Чрез имейл, идентичен с този на управителя на съответното търговското дружество, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“. В мейла имало посочен и номер на адвокат, който „движи сделката и подготвя договорите“ . Измамниците са имали информация, че съответният управител е извън страната и няма как да бъде потърсен за проверка. На всички места служителите били подведени, още повече , че нарежданията им идвали от най- високо ниво. Така били преведени около 7 милиона евро в различни банки в България по сметки, посочени в договорите.

Самите сметки били открити съвсем наскоро в десет банкови клона. Дружествата са създадени няколко дни преди старта на операцията. „Всички те се водят на лица, които имат опит в данъчните измами, познават механизма на регистрация на дружества, преводи и теглене на различни суми, онлайн банкиране, счетоводство. По между си замесените са комуникирали само по вайбър, били са изключително предпазливи“ коментира зам. Директорът на полицията Георги Георгиев. Планът е бил всички преведени суми да бъдат изтеглени преди празниците, когато очевидно контролът в банките е занижен. В основанията за тегленене, бенефициентите са записали, че сумите им се предоставят като търговски заем.

„Образувана е проверка във връзка с изплатените суми, която цели да установи дали е нарушена процедурата по изплащането на парите“ заяви наблюдаващият прокурор Анелия Станкова.

Факт е, че в една от банките са изплатени близо половин милион евро на видимо пиян мъж , от сметка открита няколко дни по-рано. Това обаче очевидно не е направило впечатление на банковите служители, за които явно комисионната е имала по-голямо значение.

Банковите служители имат задължения да следят за съмнителни лица и нетипични транзакции и да докладват на звената на „Нормативен контрол“ в съответната банка. От там пък биха могли своевременно да сигнализират в Комисията по финансов надзор. При нито един от преводите обаче това не е направено.

Междувременно е вдигната банковата тайна на голям брой сметки на физически лица и дружества, замесени в схемата, по нареждане на Главния прокурор Сотир Цацаров. Самите разследващи обаче не могат да гарантират дали са обхванати всички дружества – участници в схемата. Един от заподозрените- Георги Георгиев , продължава да се издирва. „Всеки , който има информация за този човек , може да сигнализира на тел. 112. В банките също трябва да бъдат внимателни за това лице“ предупреди Окръжният прокурор.

Шефът на полицията ст. комисар Христо Разсолков каза, че участващите в операцията са направили невъзможното , за да разкрият цялата схема, а колегата му от ДАНС – Пловдив Николай Петров коментира , че „всички са изкарали една незабравима Нова година“.

На този етап имената на ужилените дружества се пазят в тайна, тъй като европейските служби продължават разследването по места и предстоят още арести.   

Заосега прокуратурата не дава отговор на основния въпрос- кой е мозъкът на цялата измамна схема. Очевидно арестуваните в Пловдив нямат достатъчно капацитет да организират всичко. В България извършеното престъпление е пране на пари, докато в европейските страни извършеното престъпление е измама. 

Всичко за схемата и зрелищния арест - вижте в новините тук: 

TNS.bg