Пловдивски ученици и техните родители буквално заляха официалните профили на кмета Иван Тотев и зам. кмета по образованието с настойчиви молби за ваканция. Ученическото творчество и фантазия взеха небивали размери на тема студ, лед и грип. 

"Кмете, вали сняг навън. Виждам пингивини по леда на фонтаните се плъзгат! Днес към спирката Йети ме гони. Един ескимос , в парка се беше загубил човека. Викам си таксито- то пристига шейна с хъскита." и прочее бисери е натворил младеж в дълго съобщение до кмета Тотев. 

Сърцераздирателни са и молбите към зам. кмета Стоянов. В интерес на истината има и родители, които не желаят вакаканцията да бъде продължена, но повечето са твърдо за дървена ваканция.

Вижте и техните аргументи: 

-Калоян Ц. Отлично, в понеделник се очаква температурите да достигнат до -20°, пътищата, предполагам, няма да бъдат обезледени, снегът ще си стои царски на пътя, защото снегорини няма(но ако евентуално видя, ще си пожелая нещо), не вярвам училищата да са стоплени и въпреки това заявявате, че няма да има ваканция. Отгоре на всичко, в сайта на РУО пишеше, че общинският кръг на олимпиадата по български език и литература ще се проведе на десети януари(вторник), а според заповед на министерството олимпиадите трябва да се провеждат в неучебни и неработни дни. Започвам да долавям някакво остро неразбирателство между общината и МОН.

Teodora N. Какво им пука на кметовете. Нали ходят с мерцедесите на работа. Ние в 6:30 трябва да мръзнем на спирките и да си разменяме зарази, нали? Какво безочие само.

Liliya Р. Господин Кмете, обществена тайна е, че в много от пловдивските училища до нова година беше студено. По бюджетни или други причини температурите бяха под допустимите от 18 до 25 °C както е по наредба. При отклонение от тези температури Регионална здравна инспекция Пловдив трябва да прекрати занятията. Вие предвидили ли сте това? Да, знам,че за такива нарушения наказват директорите, но мен ме интересува Вашата лична ангажираност да осигурите нормално обучение в качеството си на Заместник- кмет по образованието. До тук прочетох само аспекти на ценностна система и нищо конкретно по организация и мерки. Аз лично искам детето ми да провежда редовно занятия без ексцесии и претупване на материала. Съгласна съм с Вас, че удължените ваканции са проблем. Но ще можете ли да осигурите необходимия микроклимат за провеждане на нормални занятия?

Tony M. И температурите като паднат под 17 градуса /характерни за лятна утрин/ ...децата ще изпаднат в хипотермия ли ?

Михаил Б. ШЕФЕ, ЗА ОБЩОТО БЛАГО ИСКАМЕ ВАКАНЦИЯ !!!

Стилияна Симеонова Д. Аз лично искам да ида на училище . Ситуацията в Пловдив в момента не е кризисна , в другите държави ходят на училище при -20 градуса . Това е моето мнение и не мисля , че засега имаме някакво оправдание да не отидем в понеделник .

Tony Marchev  Дрън - дрън та ...пляс ...Студ , сняг , грип !!!!! Нищо Ново ..."Снежния Апокалипсис" е ...15 см !!!! -20 градуса ...ха , ха - Да не би да сме преместили България в Египет ? Това са нормални температури за Януари ..."Изнежените" деца на България са проблем - не Зимата !!! Кмет , заместник-кмет , няма да решат проблемите на "мрънкащите" забраванковци

Kristiyan T. Marchev  Пич много си отворен и явно си за обучението ако ще и да е -20 само да сме там или просто искаш да се мазниш на кмета. Ок тук възрастните са живяли във време, което е имало и по-люти зими ама в случая това мен няма да ме грее нито в трагичния ни градски транспорт в който е по-студено от колкото навън, нито в училище където просто си е чиста епидемия. Бях болен 2 седмици благодарение на това, че никой не се интересуваше дали има грип и честно да ти кажа системите и лекарствата, които ми трябваха да се оправя можех да си купя 5 духалки да ми "духат". И като се замисля защо аз да си зимам духалка, като гимназията ми е длъжна да отопля класните стаи. По-добре наистина се замислят дали искат толкова много хора да се претрепват и замръзват по пътищата, защото на тях така им изнася. Или поне да си спазват обещанията и наистина да се отоплят училищата и градския транспорт и да се изчистят тротоарите, а не като миналата година да ходим, като пингвини по тротоарите, защото бяха в ШИБАН ЛЕД МАЙНА и класните стаи бяха на 10 градуса. Айде стига не е кат да не сме в 21 век и отдавна да са измислени доста машини за отопление не само парното, което между другото едва грееше последно като бях на училище.

Vladimir K. Предлагам Ви на 09.01.2017г. да станете в 6 сутринта, да дойдете с мен на една от първите спирки в кичука, да изчакаме 15 минути пълният с болни и кашлещи ученици рейс и да пътуваме 20 минути до ПУ, където ще сменим рейса. Там ще изчакаме още 15 минути за поредното малко рейсче отново пълно с болни ученици. Ще пътуваме още 20-30 минути. Горе-долу времето до ЕГ"Иван Вазов" ще е час и нещо. Така накрая оставаме с закъснение или отсъствие за първи час и най-вероятно разболяни :). През останалите часове ще седим с 3 ката дрехи, понеже 2 дена са прекалено много и ще изпуснем важен материал! Няма нужда да се коментира прибирането, защото положението е по-зле и от отиването!

Magdalena D. Просто няма да си пуснем децата на училище още няколко дни и това е, и тъй като направиха трудно отстъствията по лични причини ще звъним на личните лекари за по една бележка, уж децата са ни болни за да им спестим мръзненето през най студените дни. Декември месец моите деца два пъти пиха антибиотици по десет дни, няма да допусна да пият още толкова заради това че на кмета не му пука че студа ще бъде кучешки навън. Иди и вържи децата да стоят в класните стаи и да не излизат в междучасията, а да не говорим колко ще има и със счупени крайници заради поледицата.

Irina S. Забравили са хората какво е зима и сняг. Една 94 годишна жена скоро ми разкара как навремето цялото село Гълъбово е чистело пътя на ръце до Белащица, за да отидат децата на училище. И те са го правили, ходили пеш. Други са сега времената и буквално и преносно

Мария И. Извинете, г-жо Шопова, но вие бихте ли ринела снега "на ръце" сега, за да могат децата ви да стигнат до училище!?... Съмнявам се... Точно заради това не трябва да ни натяквате, че не искаме да ходим на училище при толкова ниски температури и при толкова вируси и грипове.

Ивана В.  До г-н Стефан Стоянов: Това, че информацията на медиите, МОН и любимите ни кметове е напълно несъгласувана, показва само колко окаяна е ситуацията с Вашата организация, не бих се доверила на Вашата ''гарантирана'' обстановка и бих казала, че е срамно отношението Ви към мнението на младите хора, жители на града, който представлявате и които, както личи, изобщо не са толкова безхаберни нито спрямо учението си, нито спрямо аргументираното си мнение! Не сме идиоти, не сме манипулативни и ако имате очите да го видите, може би ще Ви дойде вдъхновение и Вие да си свършите работата коректно, вместо да развявате байряка на 'съветите', ''уверенията'' и най-вече безпочвените си изисквания!

Neda N. Ебете си майката, с извинение! Айде да си разменим местата - аз в лимузина и оттам в топлото офисче, а Вие на спирката, оттам в автобуса и оттам в класната стая

Ekaterina G.a Да, нека си признаем, една голяма част от хората, които сега се молят за ваканция имат проблем с това да ходят на училище, но нямат проблем късно вечер да се прибират от заведенията. За съжалние има и такива индивиди. Но, разбира се, ето ни и нас, тези, които не сме си показвали носа навън тези дни, защото дори и с 3 ката дрехи ни е студено. Лично, за да стигна до гимназията си сменям два автобуса. Точно като мен, много други деца излизат от вкъщи час-час и половина преди началото на часовете, чакат по минимум 10 минути по прекрасните спирки, мъчейки се да се свият в някой от техните ъгли само и само да не ги обрули. Моля ви, не ни слагайте под общ знаменател само заради някои индивиди! Не сме умряли за 3 дни повече ваканция, просто не искаме в училище да се избием за свободните места до парното и цял час да си го гушкаме, все едно е стар приятел, който не сме виждали с години!

Александър М. Да не говорим, че голяма част от учениците в Пловдив не са от Пловдив. Някои(в това число и аз), за да бъдат в понеделник в 7:30 в училище, трябва да дойдат в Пловдив в неделя сутринта( живея на около 150 км от Пловдив). Пристигам в Пловдив в този студ и разбирам, че ваканцията е удължена ... Извинявайте, ама не е нормално в последен момент да взимате решения.. Помислете за пътуващите ученици. Как други много по-малки области и общини успяха да вземат решение, а Пловдив не? За това колко е студено и че можеш да се заразиш на мига от другите заради грипа даже нямам намерение да коментирам. БРАВО

Михаил Б. До всички коментирали и четящи. Предлагам да се вдигнем на едно мирно протестче пък да видим какво ще стане

- Чефо, майна моля те!

В крайна сметка днес Оперативния щаб взе решение да удължи ваканцията на учениците в Пловдив с още три дни и те ще тръгнат на училище в четвъртък. 

TrsfficNews.bg