Ковчези с мъртъвци подскачат заплашително, докато са превозвани с високопроходими автомобили по последния им път. Шествие от опечалени едва се придвижва по баира, а близките настръхват, обзети от усещането, че ковчегът всеки момент ще изпадне от автомобила. Това не е въображаема сцена от филм на ужасите, а ежедневие в Брестовица. Виновник е единственият път, свързващ селото с гробищния парк. Асфалт по него никога не е имало, а поради наклонения терен и обилните дъждове, той е труднодостъпен не само за автомобили, но и за пешеходци.

За проблема научаваме от местна жителка, живееща в района на гробищата. По думите й, няколко автомобила вече са попаднали в капана на пътя, за възрастни и трудноподвижни хора пък е невъзможно да се качат пеша. Затова и катафалките спират в центъра на селото, а от тях ковчезите се натоварват във високопроходими автомобили. Поне десетина леки коли са потрошени в ямите по пътя. Сред потърпевшите е и самата тя. 

"Потрошихме два автомобила. Наскоро млада жена с две деца остана на пътя с ново "БМВ", разказва възмутената жителка на района. В следствие на множеството инциденти, синът й наел багер, който да заравни терена. За "удоволствието" били заплатени 1000 лв. от семейния бюджет. След дъждовете от миналата седмица обаче, пътят заприличал по-скоро на дере. Тогава се свлекли и земни маси, а дълбоките дупки се превърнали в същински кратери. 

Проблемът съвсем не е от вчера. Според местни жители, настилката е в подобно състояние през последните 30 години, но мерки не са взети. Читателка на Trafficnews.bg разказва и за случай, в който й прилошало, докато се намирала на гробищата. Наложило да се бъде извикан екип на Бърза помощ. Заради състоянието на пътя обаче, линейката не успяла да стигне до нея.

"Това не е редно и направо е жалко!, коментира жената, която е направила редица опити да сезира институциите за проблема. Преди дни тя се е свързала с кмета на селото Любен Радев. 

"Първоначално той се ангажира със сигнала и обеща да съдейства. През последните два дни обаче не вдига телефона си", споделя разочарованието си тя. Затова се обърнала и към кмета на община "Родопи" Пламен Спасов. 

Наш репортер също направи опит да се свърже с кмета на Брестовица, но не успя да получи коментар. Г-н Радев обясни, че в момента се намира в среща и помоли да бъде потърсен по-късно. Следващите ни опити да се свържем с него обаче се увенчаха с неуспех. 

Потърсихме и г-н Спасов, който обясни, че е необходимо да посети мястото и да се запознае отблизо с проблема.

"В момента насочваме средствата по проекти на места, където ремонтите са най-належащи", коментира той и допълни, че тази година Брестовица е сред селата, в които са концентрирани най-много средства. Проектите, касаещи инфраструктурата, обаче обхващат основните пътни артерии и централните улици. 

"Иска ми се да бях магьосник, за да мога да помогна при всички проблеми", сподели още Спасов.

Екипът на Trafficnews.bg ще продължи да следи темата. Готови сме да публикуваме и коментара на Любен Радев.