Три бензиностанции от веригата „Векта“, собственост на изпадналата в несъстоятелност едноименна фирма на пловдивския бизнесмен Петър Никленов, затвориха врати, а обслужващият персонал напуска заради неизплатени заплати за 3 месеца назад.

Служителите на бензиностанции „Векта“ на Карловско шосе, на автогара „Северен“ в Пловдив и на бул. „Стефан Стамболов“ 2 в Пазарджик, се свързаха с редакцията на TrafficNews.bg, за да разкажат, че не са получили своите заплати за месеците септември, октомври и ноември.

След като на работниците не е дадено трудово възнаграждение и през първите дни на декември, те решават да напуснат доброволно, позовавайки се на член. 237 (1), т.1 от Кодекса на труда, а именно – едностранно прекратяване на трудовите правоотношения поради неизплащане или забавяне на възнаграждението.

Част от служителите работят вече 3 години в бензиностанциите „Векта“, като след поставянето на „Векта“ ООД под запор и влизането на синдици в дружеството, персоналът бива прехвърлен към фирма „Еко фууд енд дринкс – 2000“ ЕООД, която е собственост на футболиста Стефано Кунчев, започнал като юноша във ФК „Векта“.

Хората продължават да изпълняват същата дейност на поста, който са заемали и преди това в същите обекти от веригата бензиностанции, а управител на фирмата работодател е софиянецът Кирил Чакъров.

В продължение на близо година те не са имали каквито и да е проблеми с получаването на заплатите си, но през септември служителите са спрели да получават пари.

Именно поради това те напускат и се подготвят в понеделник да пуснат жалба в прокуратурата, тъй като са много притеснени, че няма да получат заплатите и обезщетенията си и ще посрещнат светлите празници лишени от финанси.

Предоставиха и документи от ведомостите, от които се потвърждава, че пари не са изплащани. Потърпевшите са се решили на тези крайни действия, тъй като според тях нито Чакъров, нито Никленов са пожелали да се срещнат с тях.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с Петър Никленов, който заяви, че е гарант, че заплатите на хората ще бъдат изплатени изцяло и че отговорните лица правят всичко по-силите си това да се случи в най-кратки срокове.

На въпрос в какво качество Никленов се явява гарант за изплащането на заплатите, той беше лаконичен, че не е подвел никого и е разговарял с хората, от които зависи.

„Поет е ангажимент, говорил съм с необходимите хора, прави се всичко възможно парите им да бъдат изплатени скоро“, посочи Никленов и поясни, че в България икономическият климат е труден и се случва фирмите да не успяват да се справят навременно с финансовите си задължения.

Потърсихме и собственика на капитала на „Еко фууд енд дринкс“, младият футболист Стефано Кунчев, ала той не беше намерен за коментар.  

Кой е Петър Никленов?

Собственика на футболния отбор "Векта" е едно от известните лица сред бизнеса под тепетата. След огромна съдебна драма с концесията на плувен комплекс "Нептун", в чийто обхват попада и стадион "Векта", който бе управляван от Никленов за 10 години, Общината не пожела да удължи договора, ала Пловдивският окръжен съд в крайна сметка върна на бизнесмена терена в район "Южен".

На стадиона тренират над 100 деца от футболния клуб "Векта". Те и родителите им на няколко пъти браниха с жива верига съоръжението. Никленов заведе дело срещу градската управа и на втора инстанция съдът в Пловдив се е произнесъл в негова полза. Той е категоричен, че ще предяви иск срещу общината за нанесени щети в размер на 160 000 лева.

На 21 април 2017 търговската колегия на Пловдивски окръжен съд обявява в несъстоятелност „ВЕКТА” ЕООД, като в решението е записано, че се прекратява дейността на предприятието. Върху дружеството има обща възбрана и два запора - в полза на БУРГОЙЛ БГ в размер на  1 245 940 лв. ведно с дължимите лихви, такси и разноски, както и в полза на БУЛГАРГАЗ, "Национална агенция по приходите" ТД - Пловдив и УниКредит Булбанк.

Преди години фирмата "Векта" на Никленов бе от страната на недоволните от закъснели плащания. Той спечели обществена поръчка за доставка на гориво, но съди "Градски транспорт" АД, заради закъснели плащания по направени доставки на горива в периода декември 2004 - декември 2005 година.

Договорът за обществена поръчка с „Векта" ООД е за доставка на гориво и е подписан през 2003-та година, а делото е заведено от Петър Никленов през 2005-та година и касае искове за изплащане на неустойки до 2005-та година. Никленов заяви, че след като приключи това производство, ще заведе ново, с което ще се изискват неустойки за периода от 2005-та до настоящия момент. Той уточни, че по предварителни сметки искът ще бъде за около 3 милиона лева. Според шефа на „Векта", не е изключен вариантът, дължимите от Батаклиев пари да бъдат взети чрез прехвърляне на имоти на „Градски транспорт" АД.

Пловдивският апелативен съд постанови, че „Градски транспорт" АД трябва да изплати на собственика на „Векта" ООД Петър Никленов над половин милион лева неустойки за закъснели плащания по направени доставки на горива в периода декември 2004 - декември 2005 година, както и разноските по делото в размер на близо 300 000 лева.