Тя е сама и от 7 години не е излизала от дома. Две лица от екрана на гости при баба Недка

Те подкрепиха инициативата „SOS! Час внимание"

Район „Централен“, Пловдив
07.05.2019 23:00 20254 4

Един от най-любимите български актьори – Димитър Рачков, журналистът Илиян Велков и екип на Български червен кръст отделиха от времето си, за да зарадват 87-годишната Недка Донева от Пловдив. Посещението им бе част от програмата „SOS! Час внимание“, която цели да покаже на обществото, че възрастните хора не се нуждаят от материални блага, а от внимание.

Баба Недка е на 87 години и живее сама. Нейният син е починал, а дъщеря й е заминала в чужбина и не поддържа връзка с нея. От месец май 2012 година не е излизала от стаята си на шестия етаж в Пловдив, защото не може да ходи. Посещават я единствено доброволците на БЧК.

Тази седмица заедно с тях на посещение отидоха телевизионният водещ Димитър Рачков и журналистът Илиян Велков, които отделиха час от времето си, за да поговорят със самотната пенсионерка. Тя им разказа, че по професия е била учител по математика и че е приемала работата като забавление.

Зарежда я философията, а лицата от екрана споделиха, че ги зарежда планината.

"Разговарям и приемам всеки до доказване на противното", сподели 87-годишната пенсионерка от Пловдив и твърди, че тази среща ще я помни до края на живота си.

„Представях си, че ще видя самотна и подтисната жена, но видях една личност с повече оптимизъм, отколкото имам аз. Тръгвам си от тук все едно, че бях на лекция при една жена, която ми разказа как трябва да се живее”, заяви актьорът Димитър Рачков.

"Нека всеки да отдели своя час внимание към някой възрастен съсед или познат, който живее сам. Тогава ще разберете, че те не се нуждаят от друго, а от внимание", споделя от своя страна журналистът Илиян Велков.

„Този час внимание е изключително важен на възрастния човек – да види млади хора, да разкаже своя живот”, посочи Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив.

Как премина срещата на лицата от екрана с Недка Донева - вижте във видеото на TrafficNews.bg: 

Самотните пенсионери, сред които е и Недка Донева, получават подкрепа благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, зад която са застанали Българския червен кръст, Община Пловдив, компанията Трафик и Университетската болница „Свети Георги”. Сътрудници по програмата се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора са посещавани от социални асистенти, а доброволци ги придружават при разходка или у дома.

„Програмата не е само за задоволяване на жизнения минимум – купуване на храна и лекарства, но и облекчаване на самотата на възрастните хора в големия град и изваждането им от безпомощното състояние”, обясни още Таня Георгиева. 

Важен аспект от „SOS! Час внимание!“ е сигурността на възрастните хора. На тях им се осигурява охрана – на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Могат да подават сигнал по телефона до патрул, имат и денонощна връзка с органите на реда.

Сред предоставяните услуги са също различни консултации, представляване на потребителя пред институциите, посещение в домовете. Провежда се и превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастни хора.

Заедно с това периодично доброволческите екипи осигуряват измерване на кръвно налягане и лекарски прегледи в Пловдив и в региона. 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
4 Коментара
Сортирай по
коментар

Браво 00:38, 12.05.2019

Това се казва добър пример! Браво!

Oтговора0
коментар

Адмирации! 00:14, 10.05.2019

Искрени поздравления за това, което правите. Не може да си представите колко е ценно за тези хора. Браво! Дано и други последват примера ви.

Oтговора1
коментар

Абе Колчо ! Какво означава тази дума бе ?

Адмирации ? ? ? ? ? ? ? ? Абе ти българин ли си ? ? ? ? ? ? ?

коментар

гражданин 02:11, 08.05.2019

Поздравления за страхотната инициатива! Дано повече хора се замислят, че е нужно внимание на възрастните.

Oтговора0
коментар

0700 07:20, 08.05.2019

Браво за инициативата, но защо телефонът на брошурата е платен. Всеки, който звъни на 0700 плаща, а тази жена виждате какъв телефонен апарат има. Направете номера с 0800, който е безплатен, за да бъде достъпен. За един пенсионер, който е самотен и се обади и говори 2 -3 минути му струва 2 лева, това си е голяма сума на фона на 250лв пенсии. Ясно е че няма кой да ме чуе, но прави грозно впечатление на всеки, който види социална кампания с 0700 и на този номер звънят хората, на които трябва да се помага

Oтговора1
коментар

запознат

Здравейте! Този телефон е безплатен.

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина