Таксиметровите шофьори в Пловдив се събират днес пред зала "Чайка", за да обсъдят картела на горивата и да вземат решения за вдигане на цените на таксиметровите услуги в града под тепетата. 

Организаторите от Националната асоциация за защита правата на таксиметровите водачи обясниха, че ще има представители на всички действащи таксиметрови фирми под тепетата, а проявата ще премине мирно. 

Очаква се по време на събитието да бъде постигнат консенсус за общо увеличаване на тарифите за превозване. Една от фирмите в града вече е вдигнала ставката до 89 стотинки дневна и 99 стотинки нощна. 

"Увеличението на тарифите се налага заради прекомерно високия данък, който беше гласуван от Общинския съвет в Пловдив", посочи за TrafficNews.bg Володя Домашенко - таксиметров шофьор и член на Асоциацията. 

Припомняме, че и през 2019 година таксиметровите шофьори ще заплащат 750 лева данък към месната хазна. Миналата седмица решението беше взето на сесия на Общинския съвет в Пловдив, на която присъстваха около 20 таксисти. Те настояха размерът на данъка да бъде намален на 400 лева, ала исканията им не бяха уважени. 

Все още делото срещу увеличението на данъка, което стана факт от 2016 година, се разглежда от Административния съд. От такси сектора поясниха, че ако магистратите преценят, че решението на месния парламент от 2015 година се признае за незаконосъобразно, Община Пловдив ще трябва да върне на всеки таксиметров шофьор по 350 лева за 2-те години, през които заповедта е била в сила.