Председателят на политическа организация „Православна зора“  Живко Иванов е един от свидетелите по делото срещу тримата мъже, арестувани за участие в грабежа, придружен с опит за убийство, на двамата братя – бизнесмени от Пазаржик Спас Спасов и Тодор Николов. Зад решетките са пловдивчанинът Васил Атанасов, Джемал Аликов от Пещера и  аржентинецът Фернандо Кастро.  Днес Апелативният съд потвърди ареста на Атанасов, с мотивите че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Обвинението срещу тримата е, че на 21 декември 2015 г. в Пазарджик, Аликов и Кастро, в съучастие с Васил Атанасов, са отнели 1 кг златни накити и 23 500 лева от Спас Спасов и Тодор Николов. Те са били въоръжени и при извършване на грабежа ранили Спасов в крака, а Николов в ръката и крака. Обвиняемите са използвали при грабежа маски и оръжие.

На 21 декември малко преди Пещера полицейски патрул спира фолксваген, в който пътуват Аликов, Кастро, Атанасов и още един мъж. Униформените вземат за проверка личните им карти, но изведнъж колата рязко потегля, без пътуващите да си приберат документите за самоличност. Опитът на полицейския патрул да ги задържи е неуспешен и четиримата се укрили.  В последствие Атанасов и Кастро са задържани в колата на Живко Иванов при акцията на бул. "Освобождение". В съда стана ясно, че Живко Иванов е свидетелствал, че преди грабежа Васил Атанасов е споделил с него какво възнамеряват да извършат, а по-късно Аликов е поискал да им помогне да преминат границата, защото са без лични карти. До арестите аржентинецът и Аликов се криели в квартира в Пловдив.

TNS.bg потърси за коментар Живко Иванов, но за съжаление телефонът му бе изключен. На този етап не е ясно какви са връзките между известният националист и тримата бандити. Според запознати през последните години Иванов прекарва доста време в Барселона, където живее и арестувания Фернандо Кастро.

Иванов влезе в публичното пространство преди три години, когато бе организирал нелегално паравоенно движение за освобождение на Косово. Пловдивчанинът е бил полеви командир там.  В последствие организацията „Православна зора” се зае да свиква доброволчески патрули за охрана на рисковите участъци от българо-турската граница. Политически секретар на движението е Павел Чернев.

„Православна зора” се представя като политическа организация за обединение на православните народи.

TNS.bg