С пълно единодушие общинските съветници свалиха данъците на автомобилите и  камионите в Пловдив. С 47 гласа „за” и нито един „против” и „въздържал се” общинските съветници демонстрираха съгласие, че пловдивчани трябва да плащат по-ниски данъци.

Преди гласуването обаче от Патриотичния фронт и Съюз за Пловдив предложиха още по-ниски ставки, които обаче не бяха приети от съветниците. Според градоначалника Иван Тотев, когато се прави предложение за по-ниски ставки, трябва да се каже и откъде ще бъдат компенсирани парите от бюджета. С така приетите нови данъци в общинския бюджет ще влязат 850 000 лв. по-малко.

Според Слави Георгиев от Патриотичния фронт с вдигането на Синя зона на 1,50 лв. тези пари не само ще бъдат компенсирани, но и ще се съберат много повече средства в бюджета.

Припомняме, данък МПС в различните класове пада с различни проценти. За най-ниския и най-високия клас той запазва стойностите си- до 37 KW и над 110 KW. Така промяната няма да засегне собствениците на близо 16 хиляди автомобила. Намаление ще има само за масовите класове МПС. До 55 KW данъкът пада с 9 процента, при клас 55-74 KW намалението е с 10 %, а за 74-110 KW то е 13 %. При товарните автомобили намалението е с 12 %.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg