Конкурси за заемане на длъжността "директор" са обявени за 29 училища в област Пловдив. Причините школата да останат без главен ръководител са различни, но основно рокадите се налагат заради пенсиониране на досегашните кадри, по-рядко заради преориентиране към други професионални дейности.

Пловдивските ученици в 13 училища скоро ще имат нови директори. В обявения от РУО-Пловдив конкурс със заповед на Министъра на образованието попадат едни от най-елитните и знакови школа в града под тепетата - Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов", Руската езикова гимназия "Иван Вазов", ОУ "Душо Хаджидеков", както и Автото /ПГ по транспорт „Гоце Делчев“/. 

Смяната на ръководството в Математическата гимназия се налага, тъй като дългогодишният директор Ивайло Старибратов ще пренесе знанията и опита си изцяло в преподавателска и научни-изследователска дейност в академичните среди. От години той е доцент в катедра "Обучение по математика, информатика и информационни технологии" в Пловдивски университет, но преди няколко седмици разкри, че е приел нови административни задължения и е решил да се посвети на университетската дейност и висшето образование, затова доброволно напусна поста си на директор на МГ, макар да бе категоричен, че ще продължи да работи за просперитета на школото. 

Миналата година Руската гимназия загуби една от най-емблематичните си директори Мариана Димитрова. Тя почина вследствие на тежко заболяване, а постът ѝ бе зает от Вихра Ерамян, като временно изпълняващата длъжността "директор". След конкурса ще стане ясно кой ще оглави едно от школата шампиони по високи резултати на своите възпитаници. 

ОУ "Душо Хаджидеков", което безспорно е едно от най-предпочитаните училища за обучение на децата от 1 до 7 клас, също търси нов директор. След 14 години начело на школото Георги Стефанов се оттегли в заслужена почивка, след като се пенсионира. Той бе анонсирал напускането си още миналата година, но поради сливането на  ОУ „Душо Хаджидеков” с ОУ „Георги Бенковски” и последвалата реорганизация, това се отложи. За известно време Сузана Джанекова зае длъжността като временно изпълняващ, но след конкурса ще бъде избран официално новият шеф на школото. 

След като последният директор на Професионална гимназия по транспорт Теодора Златанова напусна поста по здравословни причини, образователното заведение бе поето от Нина Божилова, но отново само временно. Сега се търси и официален наследник на ръководния пост, който да продължи традицията на училището.

В директорското кресло ще седне нов шеф още в пловдивските училища НУ „Климент Охридски“, ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Тодор Каблешков“, ОУ „Димитър Димов“, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Захари Стоянов“, СУ „Св. Седмочисленици“,СУ „Константин Величков.

Нови директори ще оглавят и школа в училища в Асеновград /ОУ "Никола Вапацаров", ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ /, в Карлово /ОУ „Райно Попович“/, Стамболийски /СУ „Отец Паисий“/, Съединение /СУ „Христо Ботев“/ и Хисаря /СУ „Христо Смирненски“/. В конкурса попадат и няколко села в областта - с. Боянци, с. Калояново, с. Розино, с. Скутаре, с. Строево, с. Паничери, с. Виница, с. Караджалово, с. Дълбок извор, с. Куртово Конаре.

Директорската корона не е никак лека за носене, тъй като оглавяващия училището отговаря пряко за цялата административна и финансова дейност, а и основно ръководи образователния и възпиталения процес в поверената му институция. Всеки учител с над 5 години стаж в преподавателската дейност, който отговаря на разпоредбите на закона, има право да бъде кандидат. Конкурсът протича на 3 нива - подбор по документи, писмен изпит и интервю. Всеки желаещ да оглави училищна институция може да подаде документите си до 29 октомври в Регионално управление на образованието - Пловдив.