Пишман кентавър закрещя закани за убийство от прозореца на автобус на градския транспорт в Пловдив. Всъщност младежът с животинската маска на кон не е точно кентавър, а негова инверсия, тъй като митичното същество има крака на кон, но главата му си е напълно човешка.

Като се абстрахираме от митологичните условности, проявленията на младия пловдивчанин са си направо стряскащи, което е в реда на нещата - войнственият нрав е характерен за кентаврите. Младежът на възраст около 18 години се качил с нахлузената на главата си маска, прикриваща изцяло самоличността му.

Най-безцеремонно той заел една от седалките в автобусa, пътуващ по линия 6, подал изцяло конска глава през прозореца и започнал да крещи на нищо неподозиращите минувачи: "К'во гледате всички, ле, ще ви убия, уе, ей!", разказва читател на TrafficNews.bg, имал шанса да пътува с некултурното митично същество. 

Възгласите издайнически разобличават, че кентавърът е менте, тъй като според легендите създанията са надарени с изключителна мъдрост. В постъпката на пловдивчанина такава може да бъде съзряна със сизифовско усилие. 

Вследствие на създалата се агресивно-смехотворна сцена, младежът бил помолен от шофьора да напусне автобуса, а пасажер разказва, че въпреки кратък словесен протест, посветен на "ти пък кой си, че да ми казваш какво да правя", сбърканият кентавър се подчинил и слязъл.  

Алкохол, буен тийнейджърски нрав или пък особени пристрастия към събралата популярност конска маска... причините за събитията не са известни, но пък сцената е достойна за автентичен фотоалбум с гръмко заглавие "Пловдивски митове и легенди".