Жителите на пловдивското село Войводиново протестират и тази вечер, след като вчера подновиха протестите. Причината за това е, че ромите от махалата обжалват събарянето на масивните къщи там и бутането е временно спряно. Около 100-ина души се събраха отново със знамена и тръгнаха към ромската махала, предаде репортер на TrafficNews.bg. На обичайното вече място хората бяха спрени от кордон полицаи, които им препречиха пътя.

Междувременно стана ясно, че местните смятат, че 2 - 3 семейства калайджии са севърнали в селото. Двамата кметове обаче - на Войводиново Димитър Тосев и на община "Марица" Димитър Иванов, отрекоха да има такива случаи. Те увериха хората, че се радват, че има гражданско общество и изразиха надеждата си за мирен диалог.

Кметът на Община „Марица” Димитър Иванов: Това, което сме обещали, ще стане, но в тази държава има закони. Те важат както за ромите, така и за нас. Заявихме, че в рамките на 10 дни ще започнем събаряне. Обещанията са спазени. Има издадена заповед, внесени са жалби за абсолютно всички сгради от адвокати. Тъй като има внесена жалба, нашите права спират дотук. Докато съдът не се произнесе кой е прав и кой е крив, никой няма право да се разпорежда."

От думите на кмета стана ясно, че не желае да предоставя цялата информация на митинга, защото чрез медиите "стига до другата страна". След което обяви, че ще води дела, докато не спечели общината, което предизвика бурни аплодисменти сред насъбралото се мнозинство.

След това Димитър Тосев предложи терените, които бяха отредени да ромите, за да влязат в регулация и да си построят законни къщи, да бъдат преустроени в гробище.

Специално поканеният инженер Николов разясни за процедурата за обжалване, която според него ще отнеме около 2 месеца. Това предизвика учудването и огорчение у хората.

Припомняме, жителите на Войводиново решиха да преустановят временно протестите си, докато изтече 14-дневният срок за обжалване на заповедите за събаряне на незаконните постройки в ромската махала. На 13 януари те се събраха и се уговориха следващата им демонстрация да е на 23 януари.

След седем дни на протести, кметът на Войводиново Димитър Тосев призова съгражданите си временно да преустановят демонстрациите, за да не се харчи такъв сериозен ресурс по охраната им. Хората приеха идеята, но настояха за гаранции, че кампанията по премахване на незаконните къщи в махала ще продължи.

Припомняме, на 8 февруари изтича крайният срок за обжалване на констативните протоколи за премахване на обектите, построени извън закона. След тази дата багерите отново ще влязат на терен, докато не бъдат разрушени всички постройки. 

Към този момент има подадени само две жалби срещу събаряне, но според кмета на Войводиново те не са основателни, тъй като собствениците на постройките нямат необходимите документи за собственост. След направените проверки е установено, че 13 от постройките в ромската махала на селото подлежат на събаряне.

След бурните протести, започнали на 7 януари заради побоя над военния служител Валентин Димов, населението от малцинствената част на Войводиново се изнесе от селото. Тогава жителите на населеното място се заканиха, че недоволството им срещу незаконното строителство в махалата ще продължи, докато не бъдат премахнати всички незаконни къщи.