„Не съм дошъл нито да чета, нито да изнасям лекция, а да споделя с вас мисли, както и да чуя Вашата позиция по тези въпроси”, заяви пред студенти от ПУ президентът Румен Радев. Той е в Пловдив за дискусията „Ценности, лидерство, образование в демократичното общество“.  Близо 500 студенти от учебното заведение се събраха в двете аули, като в едната гледат лекцията на президента на видео стена.

„Ако се сравним с България отпреди 30 години, ще откроим много предимства на демократична конституция,  европейските институции и пазарната икономика.  В същото време обаче недоволството расте ежедневно, има протести и напрежение. Каквото и да твърдим, отсреща има ниски пенсии, има хиляди бедни и неграмотни, изостанахме от бившите социалистически държави, а и проиграхме много възможности. Трябва да си зададем въпросите -  защо и как стигнахме дотук”, започна дискусията президента. Той продължи с  мястото и ролята на институциите, като представи няколко модела на взаимоотношения между управляващи и граждани.

 „Имам апел към Вас. Важно е не само да усвоите знания, но и най-важните житейски уроци. Да мислите, дебатирате…  България има нужда от млади мислещи хора”, каза Радев, а студентите посрещнаха тази реплика с бурни аплодисменти.

Очаквайте подробности от дискусията на президента с пловдивските студенти!