Разследването срещу бившия полицай Димитър Чумпов е започнало след като той е подал сигнал за нарушения на началника на районното в Стамболийски до прокуратурата. Днес в Окръжния съд стартира делото срещу криминалния инспектор, който бе арестуван преди година за рекет и злоупотреба със служебна информация. 

Прокуратурата е повдигнала срещу бившият служител на МВР три обвинения. Основните свидетели срещу експолицая са семейство  от Перущица , които продавали цигари и тютюн контрабанда. През 2014 година Чумпов потърсил Струмнелиеви, като им обяснил че знае с какво се занимават и поискал 400 лева на месец, за да ги пази от полицейски проверки и да ги предупреждава за предстоящи акции. 

Димитър Струмнелиев платил веднъж исканата сума. "Чумпов дойде в къщи и аз го попитах от къде да вземем толкова пари, за да му плащаме всеки месец. Той ми каза, че не е рекетьор, че парите са за двама негови колеги и че той също имал семейство"  заяви Гинка Струмнелиева. Търговката на контрабандни стоки  бе получила "амнезия" за случилото се през зимата на 2014 година, но след като съдията прочете показанията й дадени тогава, тя ги потвърди. Оказа се, че Чумпов освен пари искал и цигари без пари, но Гинка категорично отказала да му даде. Двамата водили пазарлък дори за две кутии цигари, като тя поискала 7 лева, той предложил 6, а накрая си стиснали ръцете на 6,50. 

Самият Струмнелиев сам подал сигнал за изнудването във Вътрешна сигурност, защото бил много ядосан. Неговата жалба обаче подозрително съвпада като време със сигнала, подаден от Чумпов до прокуратурата. Той имал тежък конфликт с ръководството на районото в Стамболийски и е съобщил за нарушения. Вътрешна сигурност разследвали сигнала, но не открили доказателства. 

Полицаят е задържан на 26 февруари 2015, а в него е открит 2,5 кг контрабанден тютюн, получен от Струмнелиев. Арестуван е при съвместна акция на Вътрешна сигурност и СПС. 

Пред съда застана и пловдивският ресторантьор Найден Кехайов, който  разказа за отношенията си с Чумпов. Определи поведението на служителя като меко казано абсурдно. "Запознахме се в моя ресторант в ЖР "Тракия", бяха ми откраднали телевизора и полицаят обеща да ми помогне. Веднъж ме извика в районното и ми показа снимки на няколко човека, като ми каза че това вероятно са крадците и да се оглеждам за тях" разказа Кехайов , който успял да ги снима от компютъра. Негов приятел пък платил 500 лева на инспектора за разследване на изчезнала сума от 12 000 лева.

Той обаче така и не си получил откраднатите пари, а Чумпов върнал част от взетото. "Честно казано аз и персоналът мислехме, че полицаят има някакви отклонения. Събуваше се бос в ресторант и ходеше по тревата, като обясняваше че обичал тревата да му гъделичка петичките. Звънеше ми посред нощ  да ми разказва как се сбил в  дискотека в Хисар, ядеше и пиеше и не искаше да си плаща сметката" влезе в подробности ресторантьорът. 

Делото бе отложено, тъй като част от свидетелите не се явиха. 

Обвиняемият не се е призна за виновен.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които полицейският служител е обвинен е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена длъжност или да упражнява определена професия или дейност. 

 

Димитър Чумпов не се призна за виновен 

Гинка Струмнелиева се оплака, че полицаят им искал по 400 лева "данък спокойствие"

 

Ресторантьорът Никола Кехайов се оплака, че Чумпов не искал да плаща сметките си в заведението му

 

TNS.bg