Пловдивчанката Лучия Велева е жената до един от министрите в новосфромирания кабинет на Италия - Алберто Бонисоле. Бонисоле положи клетва на 1 юни, когато официално встъпили в длъжност и оглави Министерството на културното наследство, културата и туризма. 

Новото правителство бе сформирано в условията на сериозна политическата криза в Италия, която бе напът да разклати сериозно стабилността на държавата и да я тласне към нови избори. Въпреки това се намери политическа вола и при втори опит професорът по право Джузепе Конте успя да състави компромисно коалиционно правителство, сформирано от антиимигрантската дясна партия "Лига" и антисистемното "Движение 5 звезди", чийто член е Бонисоли. 

В състава на кабинетът на Конте място намира 56-годишният италиански политик Алберто Бонисоле, като постът му на министър на културата е продължение на дългогодишния му професионален опит в художествената сфера. Той оглавява една от най-прогресивни академии в Милано „NABA – Nuova Accademia di Belle Arti“ /Нова академия на изящните изкуства/. Университетът е основан през 1980 година в един от най-старите квартали на Милано и бързо се превръща в артистичен и културен център.

Българската следа в кабинета е жената до директора на Академията и настоящ министър на културата в Италия - Лучия Велева. Велева се оказва не по-малко борбена и успешна от съпруга си. Нейният път започва в Английската гимназия в Пловдив, където Велева завършва средното си образование през 1981. Дипломата си за висше образование получава в Техническия университет, а професионалният ѝ път минава през Мобиком и голямата белгийска компания "Солвей". Изключително социално ангажирана, тя започва активно да се занимава с обществено значими каузи и учредява своя фондация "Courage Foundation", част от която е „Асоциация Луче“, чийто президент отново е Лучия Велева. Тя организира многократни проекти и обмени с деца в неравностойно положение от Помощни училища в България. 

Семейството на Лучия и Алберто осиновява и отглежда две момиченца.