Пловдив тази нощ няма да спи. Причината е трусът, който удари района в 1.42 часа тази нощ. 

По първоначални данни трусът е бил с магнитуд 4.8 по скалата на Рихтер и епицентърът е между Пловдив и Асеновград в района на Крумово. Дълбочината на земетресението е 2 километра.

Хората се притесняват от вторични трусове, затова някои хора излязоха от блоковете си. Други предпочетоха да се "спасяват" в социалните мрежи като споделят за преживяването на момента. Заради труса е спряло водоподаването в квартал "Мараша" и в част от квартал "Кючук Париж".

"Беше изключително силен и страшен. Чу се бумтене и къщата се разтресе", разказа жител на село Крумово, което е най-близокото населено място до епицентъра. 

"Брутално друсна, за много кратко, чу се тътен", споделя в социалната мрежа асеновградчанин, който се намира на 3 километра от епицентъра. 

"Трусът продължи 7-8 секунди на петия етаж в Пловдив", казва друг потребител на социалните мрежи. 

"Събуди ме, паднаха няколко неща от секцията", твърди друг пловдивчанин. 

Трусът е усетен в София, Кърджали, Свищов, Плевен, Благоевград, Банско, Боровец и дори в Македония, Гърция и Турция, съобщават наши читатели.

Към момента няма информация за щети и пострадали.

Половин час преди пловдивското земетресение, трус с магнитуд 5 е ударил Тайван, а три минути след труса в Пловдивско, земетресение с магнитуд 5 е регистрирано и в Йонийско море в Гърция. 

Последното силно земетресение с епицентър Крумово беше през 2002 година. Тогава трус с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разлюля района и нанесе материални щети на жилищни сгради. Комините на голяма част от къщите бяха паднали. 

Ето в кои райони е усетено най-силно земетресението от тази нощ: