Пасажер в пътнически самолет, който се приближава към летището в Атина, успя да заснеме видео, на което се вижда целият ужас на пожара в Атина.

Кадри от хеликоптер показват щетите след пожарите в района, при които загинаха над 74 души, според гръцкото издание Катимерини. Има и ранена българка, която е в болница без опасност за живота. По данни от противопожарните служби се потвърждава намирането на още най-малко 10 мъртви тела в района на селището Мати.

Местните жители разказват за ужасяващи сцени, докато пламъците поглъщат селище след селище. Единственият начин за спасение е бягство в морето. Под данни на агенция Ройтерс, към 700 души са били евакуирани от местата си на пребиваване.

Ранените в резултат на пожара са най-малко 150. Огнената стихия в момента гори на три основни фронта в Атика. Единият от тях е напълно извън контрола на властите. Той се намира в региона на селището Мати. Районът е популярен сред гръцките туристи, по-специално пенсионерите и децата, които често ходят там да къмпингуват.

Тазгодишните горски пожари са най-смъртоносните в историята на страната от огненото бедствие през 2007 година, при което бе опожарен Южен Пелопонес.

Жителката на Мати Нана Лагану разказа на журналисти, че тя едва е успяла да се спаси, хвърляйки се в морето, пише Блиц. По думите ѝ, огънят се е разпространявал със скоростта на светкавица. "Бих искала да видя, че властите правят повече, но това не се случва. Гневна съм", добавя тя.

Друг жител на Мати, Костас Лаганос, разказа, че се е спасил от пламъците, хвърляйки се в океана. "За щастие, до морето сме, влязохме в него, защото огънят ни преследваше чак до водата. С изгорени гърбове сме", каза той. "Това прилича на изригването на Везувий, точно така. Казах си, че в името на Бога трябва да се спасяваме, нищо друго не ни оставаше. Ужасно е", добавя Лаганос.

Извънредно положение в Гърция! Най-малко 50 души са загинали при пожарите СНИМКИ и ВИДЕОЦял квартал в Атина е бил евакуиран

Българин в Гърция: Бяхме в огнен капан, пътищата са затворени ВИДЕОВ паниката всеки да се евакуира по-бързо е блъснато момиче