Теренът, върху който бе вече бившият завод Каменица в район „Централен”, ще има нов устройствен план, който ще може да раздели парцелите и да позволи жилищно строителство. Предложението ще бъде гласувано на сесията този четвъртък, след като от компанията са депозирали искане в Община Пловдив. В него е записано, че всички разходи по изготвянето на новия ПУП на терена от 34 декара ще е за сметка на компанията.

Според Общия устройствен план имотът на „Каменица“ АД попада в Смесена обслужващо-производствена зона, което допуска изграждането на различни видове площи – офисни, хотелски, търговски, а промяна на регулацията би позволила и жилищно строителство.

На част от площта - 3.5 дка, „Каменица“ АД ще построи през 2016 г. модерен комплекс, включващ микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей за 135-годишната история на пловдивската пивоварна, бирария, зона за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития. За останалата част от парцела от около 31 дка се търси инвеститор с визия за развитието й.

„Търсим не просто купувач на терена, а инвеститор с доказана репутация, който да поеме ангажимент за нейното пълноценно развитие по начин, който да бъде най-благоприятен за пловдивчани и същевременно да бъде неразривно свързан с духа, историята и бъдещето на тази част на града. Затова и разглеждаме опита на „Фортън“ като много ценен и способстващ успешното реализиране на проекта“, коментира Антон Карлов, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

При създаването си през 1881 г. фабриката на „Каменица“ е била разположена в индустриалната част на Пловдив, но сега попада в централната част на града, в жилищна зона. Имотът се намира на бул. „Източен“ в непосредствена близост до стадион „Ботев“ и до търговската улица „Капитан Райчо“. Всичко това не позволява бъдещото му развитие като индустриална площ и налага да се потърси друга реализация. Самото производство ще бъде поето от пивоварната в Хасково, където през последните две години „Каменица“ инвестира 30 млн. евро.

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg