Абсолютно невъзможно се оказа изваждането на документи за един ден в  сектор “Български документи за самоличност”, установи репортерска проверка на TrafficNews.bg. От общо 4 работят само 2 гишета, а на опашките, чакат средно по 70 души. Пред сградата на ул. „Волга” цари хаос и напрежение.

Сега е най-неподходящият сезон за подмяна на документи, защото има наплив от завърнали се у нас българи от чужбина, които искат да си извадят нови парспорти и лични карти.

Оказва се, че заради огромното натоварване и летните отпуски на служителите експресната поръчка всъщност не е чак толкова експресна. След като заплатите в банката почти тройна сума на гишето в паспортната служба ви уведомяват, че ще си получите документите след 3 дена, колкото е и срока за нормална поръчка.

„Това е някакво безумие” коментират чакащите „Нали уж сме европейска държава, как е възможно да губим цял ден за едно заявление. В другите страни докато си изпиеш кафето документите са ти готови.”

„Защо няма система, чрез която да можем да си подаваме заявленията онлайн и на място само да си взимаме вече готовите паспорти” се чудят чакащите. Всъщност такава възможност съществува, но се оказва се, че хората масово не са информирани за нея. 

„Чаках 40 минути на опашката за заявление, пред мен имаше само 5 човека, работата на гишето е за не повече от 30 секунди, само взимаш един лист и излизаш. Не знам защо се чака толкова много, явно служителите си правят някакви почивки” коментира ядосана гражданка пред репортер на TrafficNews.

„Абсурдно е, първо чакаш на една опашка за заявление, след това чакаш на опашка в банката за да го платиш, после чакаш на още една опашка, за да подадеш въпросното заявление и най-накрая когато вече е готов паспортът, идваш и отново чакаш на опашка...”

Оказва се, че за да си изкараш документ за самоличност е нужен поне двудневен отпуск.

Причината за огромните опашки и забавянето са големият брой българи, които работят в чужбина, командированите служители на Паспортна служба в Трето и Шесто районно. 

Ог 15 август отделите на  „Български документи за самоличност“ в  Трето и Шесто районни управления в Пловдив са с удължено работно време. Административното обслужване на граждани в делничните дни започва от 8.30 ч. и ще приключва в 18.30 ч., до отпадане на необходимостта.  

През последния месец са издадени три пъти повече документи, отколкото за същия период миналата година. Няма обяснение на какво се дължи огромния наплив от хора, но служители и техника работят на максимум, обясниха от сектора. 

Тъй като проблема със заплащането на извънредния труд в МВР е проблем, който стои нерешен от години, на този етап ръководството на Областната дирекция опитва да избегне отварянето на гишетата в събота и неделя.