Конкурс за проектиране на нов мост за пешеходци и велосипедисти над Марица ще бъде пуснат следващата седмица. Това съобщи на днешната пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев. 

Съоръжението ще се намира в пространството между до Гребния канал и комплексът "Марица Гардънс", ала все още не е определено категорично мястото му. От градската управа подчертаха, че това решение ще бъде оставено в ръцете на проектантите. 

Едновременно с моста, ще бъде обявен конкурс и за проект за израждането на нов многоетажен паркинг на мястото на ДКЦ 6. На сесия на Общинския съвет идната седмица ще бъде гласувана сума от 5 хиляди лева за двете задания. 

"Започваме процедури съвместно със САБ И КАБ. За конкурсна процедура за подготовка на техническите задания във вторник в Общински съвет ще бъде гласувана сумата от 5 хиляди лева за двата обекта - за проектиране на многоетажния паркинг и за пешеходния и веломост", съобщи градоначалникът. 

Посоченият мост обаче няма нищо общо с другия грандиозен проект за свързване на двете части на Пловдив, разделени от коритото на река Марица. Една от най-мащабните инфраструктурни промени - мостът, който ще свързва бул. „Копривщица“ с бул. „България“, е в процес на отчуждителни процедури. Той ще бъде за автомобили и ще осъществява директна връзка между „Северен“  и „Западен“. По предварителни данни неговата стойност ще бъде около 25 милиона лева. 

За колко ще бъде оценен новият мост, все още не е ясно.

Снимката е илюстративна!