Нова експериментална програма в Испания е надеждата на 31-годишния асеновградчанин Николай Иванов, който седма година се бори с коварно заболяване. През 2011 г. на младия мъж е поставена диагноза „тежка форма рак на дебелото черво”. За да осигури средства за лечението, майка му продава абсолютно всичките си имоти, но парите не стигат. След направени две операции у нас диагнозите не са оптимистични. „Лекарите в София ми дадоха два месеца живот и ми препоръчаха лечение в чужбина в много кратки срокове, съобразени с бързото развитие на болестта”, разказа пред TrafficNews.bg Ники. Той избира Клиниката на университет Навара в испанския град Памплона, където започва ново лечение, съобразено изцяло с неговия организъм.  

През годините младият асеновградчанин не спира да се бори и да вярва, че ще преодолее тежкото заболяване. За да бъде постоянно на разположение на лекарите в Памплона, той и майка му са се преместили да живеят в Испания. Правят му 48 химиотерапии и 110 имунотерапии, претърпява 8 операции, едната от които безкръвна. На два пъти влиза в ремисия и два пъти заболяването се връща. „В момента живея четвърти живот”, признава той.  

През 2015 година започва експериментална имунотерапия, чиято цел е да „обучи” имунната му система да разпознава болестта и да я отхвърля. Всичко било наред до август 2017 г. Тогава преминал скенер и се оказало, че ракът се е завърнал.  Лекарите в Памплона му съобщили, че трите петна в белите му дробове са се увеличили. Подлагат го на ново 5-месечно експериментално лечение – имуно- и радиотерапия, и резултатът е много добър. „Скенерът на 5 февруари тази година показа, че съм почти излекуван. Петната в белия ми дроб са намалели и нямат никаква активност”,  казва асеновградчанинът. На 2 май му предстои нов скенер в Испания, след което лекарите ще преценят дали да го включат в нова програма.

Прогнозите са оптимистични, но за лечението са нужни средства, с които младият мъж не разполага. Цената му до момента е 196 000 евро, от които 124 000 евро са изплатени. Остават още 72 000 евро, като сумата продължава да нараства паралелно с продължението на предстоящите скенери, изследвания и терапии. Сумата е непосилна за Ники и неговото семейство. Те разчитат изцяло на помощта на дарители.

„Няма да се предам. Няма да спра да се усмихвам и ще продължа да се боря”, оптимист е Ники.

 

Средства за лечението му могат да бъдат дарени:

С SMS с текст на латиница DMS NIKOLAY на номер 17 777.

Средства се събират в лева,

Обединена Българска Банка по дарителска сметка

Титуляр: Николай Владимиров Иванов,

BIC UBBS BGSF 

№ BG56 UBBS 8002 1088 4983 30

 

И в евро за Испания,

BIC CAIX ESBB

№ ES71 2100 3693 2120 0050 5550

Или чрез pay pal: Vencislav_ivanov89@abv.bg