Булевард „България” влиза в обхвата на Синя зона! Предложението ще бъде гласувано на една от следващите сесии на Общинския съвет, като то ще влезе в сила 2 седмици след гласуването. В момента предложението за изменението на наредбата е публикувано в сайта на Община Пловдив, като тече едномесечния срок, както е по закон. В предложението не е ясно дали само части от булевард „България” ще попаднат в обхвата на платеното паркиране или целия от Моста на Адата до Пазарджишко шосе.

Наред с булеварда в Кършияка обхвата на Синя зона  влизат още 10 улици, които са в центъра на града.  Платено паркиране ще има в карето между „Цар Борис III Обеднител”, Капитан Райчо и „Петко Д. Петков”. Нови улици, на които ще се спира срещу 1,5 лева на час, ще около Градския дом на културата, както и в подножието на Бунарджика.

Ето и всички 10 улици:

ул. „Никола Петков”; ул. „Иван Андонов”; ул. „Захари Стоянов”; ул. „Йоаким Кърчовски” ; ул. „Йордан Йовков”; ул. „Леонардо Да Винчи”; ул. „Петър Парчевич”; ул. „Димчо Дебелянов”; ул. „Георги Раковски” и ул. „Щросмаер”.

В мотивите за промяната на наредбата е описана необходимостта от въвеждане на платено паркиране в описаните зони, за да се регулира големия поток от автомобили в центъра на града.

Въпреки намеренията на градските власти от 2016 година цената на Синя зона да се вдигне до 2 лева на час и да се въведе райониране, към момента това предложение не е на дневен ред.