През 2011 година след  серия палежи на къщи и автомобили в селата от Родопската яка, живеещите в района си отдъхнаха.  Неуловимите подпалвачи  бяха разкрити и арестувани.  Пожарите , които на пръв поглед не бяга свързани, се оказаха поръчани от един същ човек – един от собствениците на винпрома на „Джиро Трейд”  в Първенец – Тодор Неделчев. Жертви на палежите бяха митничар, бивш следовател, земеделец, съпругата на зам. кмет, полай, работници.  Причината за огнената вендета е отмъщение.

Тодор Неделчев  влиза  през 90-те с летящ старт в бизнеса, като наследява крупни авоари от баща си, който се занимава  с производство на гъби и цветя. Тодор и брат му купуват стопанския двор в селото и построяват алкохолната фабрика „Джиро трейд” . Тодор се регистрира като земеделски производител, отваря фирма за производство и търговия със спиртни напитки, оглавява футболния клуб в Първенец, става член и на регионалната лозаро-винарска камара "Тракия".

Фамилният бизнес обаче е „посечен” след акция на митнците и полицията през 2007 година и заради  нарушения  алкохолната фабрика остава без лиценз за производство и търговия. Служители на БОП атакуват базата и конфискуват 1,42 т ракия, водка, мента и мастика в пластмасови туби.   
През ноември 2010 г. пък митничари изземат 33 тона вино и спират 9 инсталации за производство. Дължимите към държавата акцизи в онзи момент възлизат на около 180 000 лв.Това е последната капка и търпението на Тодор Неделчев се изчерпа. Започва да търси виновници за съсипания си бизнес и се насочва към хората, които са му под ръка. Започва да отмъщава с огън и меч.

В списъка на жертвите му са бивши работници, напуснали спиртоварната, хора, с които е имал общ бизнес или по някакви причини са се спречквали с него.  За по-удобно той си записвал имената на набелязаните жертви в черен тефтер за мръсни поръчки. 

Там имало информация за регистрационните номера на колите, адресите, на които се паркират, къде се намират имотите, набелязани за опожаряване. Бележникът бил намерен от разследващите, които се заели с разплитането на истината около мистериозните палежи. Неделчев вербувал бившите си работници Георги Кунчев и Димитър Зебеков. 

Двамата му дължали пари и това ги направило лесни жертви на отмъстителя. Неделчев  ги убедил да му сътрудничат като им обещал по 100-150 лева за всяка изпълнена поръчка. Предоставил им кола, с която да се придвижват. Инструктирал ги откъде да зареждат туби с гориво. Поръчал колите да се заливат от няколко места и да се палят с кибрит или хартия. Празните туби трябвало да се унищожават. 

Първата жертва била Мария Говедарова -  главен инспектор в "Последващ контрол" на пловдивската митница. Жената съставила на винарската изба няколко наказателни постановления. Заради това на 25 октомври 2010 г. лумнал семейният й опел, паркиран до блока й в пловдивския жк „Тракия”.  При палежа пострадали други 2 коли - фолксваген и мазда . 

За втора жертва бил посочен бившият механизатор Асен Шопкин от Брестовица. През 2006 г. той решил да напусне фирмата на Тодор Неделчев и да отглежда свои лозя. „Ти си предател!”, обвинил го алкохолният бос. Така в черния тефтер попаднали аудито и къщата на Шопкин. 

След него Неделчев и компания опожарили колата на бившия следовател Чавдар Димитров от Първенец.  През 90-те години той помогнал при стартирането на бизнеса на Неделчев. Опелът на Чавдар Димитров горял 40 мин, едва не гръмнала газовата уредба.

Кирил Янчев пък пострадал по други причини. Човекът е най-обикновен работник, но Неделчев го обвинил, че краде и първо го изхвърлил от работа, после пратил хората си да драснат клечката и на неговия автомобил. 
Отмъстителят от Първенец не подминал и бившата си главна счетоводителка Катя Петковска. Полицията влезе в дирите на подпалвачите случайно, след ареста на Зебеков. Престъпникът бе задържан за кражба на кола и искан откуп. По време на разпитите той споделил и за палежите в пловдивските села. 

Арестите през 2011 година не изненадаха жителите на Първенец, тъй като мнозина знаели за избухливия характер на Неделчев. Свързват сприхавия му нрав с операция, която претърпял преди време и не успял да се възстанови от нея.

През 2012 година бизнесменът бе осъден на 5 години затвор. Ефективната присъда бе произнесена от състав на Пловдивски окръжен съд. Изпълнителите на мокрите поръчки Георги Кунчев – Жоро Американеца и  Димитър Зебеков получиха по 4,5 г. затвор. 

В продължение на 5 години Неделчев не бе попадал в полезрението на полиция и медии до фаталния 13 юли 2017 г., когато 85- годишният велосипедист Петър Стамболов се озова под гумите на джипа на алкохолния бос на ул. „Авксентий Велешки”. Възрастният мъж почина на път за болницата, а водачът на Нисана бе арестуван. В последствие излезе под гаранция и преди няколко месеца в пловдивския Окръжен съд започна делото срещу него.

„Не съм виновен в нито едно от нещата, за които прокуратурата ме обвинява. Правилата за движение по пътищата важат както за шофьорите, така и за велосипедистите. Петър Стамболов наруши правилата и сам причини смъртта си”, заяви бизнесменът в съда. Делото все още не е приключило с присъда.

Междувременно обаче Неделчев отново се озова зад решетките. Този път – в ново амплоа – като главатар на банда за фалшифициране на пари. На 13 юни спец ченгета от ГД БОП и СПС атакуват имението на алкохолния бос в Първенец. Откриват 34 000 фалшиви монети с номинал 2 паунда..

Бандата е била наблюдавана още от края на миналата година, а е действала от есента на 2017-та. Претърсени са били 4 адреса и 3 автомобила, като в дома на Неделчев , в една от пристройките са намерени 5 000 фалшиви монети, а в автомобил, паркиран в двора, над 29 000 бройки.

В селскостопанска постройка разследващите са намерили 5 машини за производство на фалшивите монети. Намерени са и заготовки за производство на монети с номинал на 2 евро. Произведените фалшиви британски монети били с изключително високо качество, което било потвърдено и от експерт на БНБ. "Пловдив е известен със своите фалшификатори", каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Монетите се продавали на стойност 40% от номинала. Приложението им било главно в автомати за кафе, сандвичи, цигари. Разбиването на групата станало при договаряне на сделка за покупката на голямо количество на тези монети. Сделката е била със софиянец. Другите двама членове на бандата са на свобода срещу 5 000 лв. гаранция, а четвъртият е турски гражданин. Той бил майстор, но при акцията не бил открит и е обявен за издирване. 

И така Неделчев за пореден път е клиент на правосъдието. Дали съдиите от специализирания съд ще бъдат по-благосклонни от колегите от  Пловдив предстои да разберем.