Младоженци се отказаха от букети на сватбата си в името на благородна кауза. За да съберат средства за преобразяване на читалището в пловдивското село Труд, Весела и Никола Ангелови решават да помолят гостите си да не им подаряват цветя. Вместо това ги призовали да дарят предвидената сума за изрисуване на фасадата.

„Решихме, че нямаме нужда от букети, които ще ни радват няколко дни, а можем с тези пари да направим нещо за нашето село“, написа в социалната мрежа младоженецът.

Гостите приели идеята присърце и на сватбата, която била в края на септември, младото семейство събрало 800 лева. Още на следващия ден се свързали с един от най-добрите графити художници в България – Димитър Механджийски - Stern, който поел ангажимента да променим облика на Народно читалище „Светлина“. Намерили и човек, който да шпаклова и боядиса сградата почти без пари.

„Три месеца и една седмица по-късно с радост показваме резултата от нашата кауза, като се надяваме, че наистина ще ви хареса! На нас поне много! Вярваме, че още повече деца ще прекарват времето си в читалището и библиотеката, ще се любуват и научат още повече неща не само за трите личности на фасадата, както и всички жители на село Труд ще се радваме, пазим и уважаваме културните си институции“, посочи Никола и публикува снимки на читалището.

Парите обаче стигнали само за предната част на фасадата. Сега младият мъж и съпругата му призовават всички жители на селото да се включат в инициативата, за да бъде променен цялостният облик на Народно читалище „Светлина“, което е и лицето на селото. Най-малкото с една шпакловка и боя на останалите стени.

И изказват благодарност на всички съпричастни с промяната на облика на читалището в село Труд.

Ето как изглежда читалището в момента:

Ето и първоначалното състояние на предната част на фасадата на читалището, след шпакловката и по време на боядисването: