Преди малко повече от година Пловдив бе потресен от зверското убийство на едно красиво младо момиче - Милена. Престъплението стана на 28 декември, през нощта, когато момичето отивало на работа. Тя бе намушкана с нож в сърцето и загина намясто.  

Задържан за убийството бе нейният годеник – Илиян Рангелов.

Тази история всеки един от вас може би е чувал или прочел. Следващите редове обаче са посветени на красивата Милена. Момичето, което завинаги остана на 26 години. Цветето, което увехна само за една нощ, покосено от болезнената ревност на човека, който й е казвал „Обичам те”.

Коя всъщност е Милена Динoва? Нашият репортер Ива Модова се срещна с най-близките й хора – брат й и нейните приятелки. В сърцата им все още се е загнездила онази болка, която са изпитали през 2016 година. За тях Милена винаги ще е жива, докато споменът гори в душите им.

Милена Динoва е родена в пловдивското Ново село.  Като всяко едно хлапе и тя е имала безгрижно детство, прекарано в игри и забавления с другите деца.  Основното й  образование е от местното училище.

Когато е на 12 години родителите й се развеждат. Майка й и баща й се разделят интелигентно и запазват добрите си отношения. След развода Милена заживява с майка си в Стамболийски. Въпреки това остава да учи в селото, където са най-близките й приятели. Когато момичето навършило 15 години заминава с майка си в Гърция.  Милена прекарва 7 години в южната ни съседка, където завършва образованието си.

„Идваха си за всеки празник. Всяко лято се прибираше вкъщи. Милена обичаше родното си място, дом, роднини и приятели. При всяка възможност се прибираше”, разказва Гергана, близка нейна приятелка.

След като завършва училище, Динева започва работа при майка си. Събрало пари, младото момиче, решава да се прибере в Българи за по-дълго време.

„Реши да поживее в България. Не възнамеряваше да е за много дълго,  може би за 2-3 години”, разказва братът на Милена- Илин Динoв. Тогава момчето е на 22 години. Тя започнала работа като сервитьорка в заведение „Дейзи” в съседното село Куртово Конаре.

„Младите хора се събирахме там, както от нашето село така и местните. В същото заведение всеки ден ходеше Илиян и приятелите му. Познавах го по физиономия, поздравявахме се, но нищо не знаех за него”, разказва Илин.

Така пламва любовта между Милена и Илиян. В началото момичето е криело за връзката си. Тя лъжела, че ще е при приятелка и се е виждала с него. Не след дълго го представя пред брат си и приятелите си. „Още от самото начало той се държеше студено към нас. Не искаше да излиза с приятелите на Милена, винаги е настоявал да излизат с неговите приятели. Държеше се странно и различно”, споделя Гергана.

Връзката между двамата станала сериозна и решили да заживеят заедно. Милена започнала работа в магазин за обувки в Пловдив, а за Илиян все е нямало подходяща работа. Тогава решили да поработят в Гърция, за да спестят пари и да започнат ремонт на къщата на Рангелов.

Милена е била на 24 години, когато заминават при майка й - Ангелина, в градче близо до Атина. Те останали в дома на жената, която им помагала, докато успеят да намерят работа. Познавайки езика, девойката веднага успяла да си намери такава като сервитьорка в кафе.

„По цял ден Илиян стоял при нея и е правел проблеми, защо се усмихвала на клиентите, защо те на нея се усмихвали. Казвал й е, че само заглеждала мъжете. Стигало се е и до скандали. При един от тях аз и приятелката ми им бяхме на гости. Илиян и Милена се скараха, той е крещял, а от страх сестра ми се скрила в спалнята. Заключила се и това още повече извадило от равновесие Илиян. Започнал да удря и блъска вратата, беше направил дупка.  Сестра ми го прикри,  залепи лепенка на дупката и излъга, че така й било по-красиво. За това научих много по-късно от майка”, сподели братът на Милена.

По думите му Илиян правил номера всеки ден при престоя си в Гърция. След като и втори път го изгонили от работа, си стегнал багажа и казал, че си тръгва.  Той обвинявал майката на Милена - Ангелина, че е искала да го командва. „Докарахте ме тук, за да ме култивирате ли? Няма да стане” били думите на Илиян при един от скандалите в Гърция.

Така двамата изкарват едва 4 месеца зад граница и се прибират в България. Милена веднага се пренесла в къщата на Илиян. В нея живеела само баба му.  Започнали ремонт, защото бъдещият дом на Милена бил празен, без мебели, без кухня, дори и посуда.

„Тя започна работа и всеки лев влагаше в къщата. Боядисаха, купиха си спалня, ремонтираха банята. Всичко обаче вършеше Милена, а Илиян по цял ден беше с приятелите му „на по биричка”, споделя Гергана.

Семейството на Милена не остават безучастно. Майката й често е пращала пари от чужбина, а малкото събрано от баща й е давано за ремонта. Брат й е помагал с дейностите, за да бъде щастлива сестра му.

„Казваше ми „искам да си направим прекрасен дома ни”. През това време майка ми строеше къща в Стамболийски и предложи да влагат средства и усилия за нея, защото е за сестра ми. Илиян обаче не искаше и да чуе. Той дори не искаше да прекарва време с нас”, каза Илин.  

„Мечтата на Миленка беше да създаде дом за нея и Илиян. Да имат деца и да са щастливи. Тя го обичаше много и искаше да са заедно. Тя искаше сватба, мечтаеше да се види в бяло”, разказва Гергана.  

Година след като са живеели заедно, Илиян и Милена се сгодяват. 70 души са били поканени на пищно тържество, организирано от семействата на двойката. До сватба не се стигнало, защото Рангелов постоянно отлагал, макар това да било мечта на младото момиче.

За ревността на Илиян обаче никой не е подозирал. По думите на брат й и приятелките й, никога не го показвал пред тях, нито Милена е казвала какво преживява. Рангелов е странял от семейството и близките на момичето.

Една от Коледите са празнували у бащата на Милена. Тогава Илиян е искал рано- рано да си тръгва, за да си допие с неговите приятели. Милена се е опитала да го убеди да я изчака и да я закара нощна смяна на работа, но Илиян спретнал скандал и си тръгнали.

„На Нова година не искаше да остане у нас да спи, запали пиян колата и си тръгна. Не искаше да комуникира с нас. Не искаше да излизаме, а най-лошото е, че не пускаше сестра ми с нас”, каза Илин.  „Наш приятел се женеше и бяхме ние с приятелката ми, майка и татко и приятелите ни. На Илиян приятелите също бяха там, тъй като булката е от Куртово Конаре. Тогава Илиян не пусна Милена при нас да седне, а когато идваше за кратко да ни вижда й се караше, че го е оставяла сам на масата. Нощта завърши и със скандал, защото я заряза сама в Пловдив, за да иде на бар с приятелите му”, допълва Илин.

За скандалите младото момиче не е казвала на никого. Най-близките не знаели за жестоката ревност. Най-вероятно самата Милена я е било страх да сподели, смятат близките й.  

„Една лоша дума не бе казала за Илиян. Не е споделяла дали са се карали, дали я е удрял. За нея той бе единствен. Да, казвала е че понякога проявява ревност, но с толкова красива жена до себе си, кой не би ревнувал. Тогава тя казваше: „Той ще се промени! Аз знам”. Едва след като я загубихме, научих, че е споделила с нейна колежка от работа, че банкетът на фирмата, който е бил 10 дни преди фаталната дата, й е „излязъл през носа”, споделя Гергана.

„Ние бяхме заедно – аз, баща ни и тя. Забавлявахме се много и не се е отделила от нас. После си я прибрахме”, допълва Илин.

Денят е 28 декември 2016 година, няколко дни след скандала за коледното тържество на фирмата на Милена. Часът е полунощ. Първият човек от семейството на Милена, който научава за зверството, е баща й.

„Бях втора смяна и се прибрах след 20 часа. Бях уморен и легнах. Минути след 12 часа баща ми влезе в стаята и извика :”Ставай! Илиян се обади, нещо се е случило със сестра ти”. Облякох се за секунди и тръгнахме. Тогава му се обадих да го попитам къде е. Той викаше, че е пред вкъщи и че Милена е в кръв”, разказва Илин. Очите на младия мъж се пълнят все повече със сълзи, защото картината е пред очите му и днес.

„Видях тялото на сестра си в снега. Още не бяха я покрили. Изтичах и започнах да я прегръщам. Тогава лекар и полицай ме дръпнаха и казаха, че тя си е отишла”, през сълзи разказва братът на Милена.

През цялото време Илиян е стоял отстрани и е крещял „Кой ми я отне! Ще го намеря”.  Тогава още никой не подозирал, че именно той е забил ножа в сърцето на 26-годишното момиче.  

Всички приятели и роднини са били уведомени за случилото се. Над 200 човека са били викани в районните  за разпити.  И никой не е подозирал Илиян.

Въпреки че са знаели за изключителната жестокост към животните от страна на Рангелов, никой не се е усъмнил, че може да убие човек, камо ли Миленка.

„Късаше на гълъбите главите с голи ръце, защото са летели бавно. Тровеше и колеше котки и се хвалеше се на всички. Беше жесток!”, коментира Гергана.  

Почти целият ден след престъплението братът, родителите й и Илиян Рангелов били в Криминална полиция.

„Късният следобед се засякох с Илиян в коридора. Той не пророни и дума, само наведе надолу главата виновен. Тогава вече е бил направил самопризнанията и не смееше да ме погледне. Както и до днес. Не ни каза и дума. Само ако знаехме, че е бил лош с нея, ако знаехме какъв е, ако само за миг се бяхме усъмнили… сега Милена щеше да е жива”,  казва Илин.

На 29 декември 2016 година Илиян Рангелов вече е задържан в ареста. Той разказал, че заради силна ревност е намушкал в сърцето любимата си.

Две години по-късно живота на семейството и приятелите на Милена вече не е същият.  Светът им е преобърнат на 180 градуса.

„Кошмари всяка нощ! Майка ми е полужива, баща ми е затворен в себе си. Илиян ни отне целия живот. Продадохме и къщата в Стамболийски.  В сърцата ни обаче, сестричката ми е жива”, категоричен е Илин.

„Няма човек, който Милена да е нагрубила, обидила или да му е направила лошо. Тя бе най-милият, лъчезарен и добър човек. Път на мравката правеше, толерантна. Моя най-мила приятелка”, с усмивка разказва Гергана.

Сега най-голямото желание на близките на Милена е доживотен затвор за Илиян Рангелов.

Във вторник, 12 февруари, убиецът ще се изправи за пореден път пред Окръжния съд в Пловдив. Заседанието трябваше да се гледа по съкратено производство заради пълните самопризнания на обвиняемия още през юли месец. Тогава обаче адвокатите на Илиян и самият той поискаха то да се гледа по общ характер, т.е. да се разпитат всички свидетели, които са общо 17.