Злочеста съдба застигна едно от знаковите имена на българската музика през миналия век - Пламен Трайков. Пловдивчанинът, който миналата година отпразнува 60-годишен юбилей, е освидетелстван от ТЕЛК със 100% инвалидност.  

Всичко започва преди 7 години, когато Пламен, човекът, пял на ухо на Жоро Илиев, Петър Петров – Патерицата, Жоро Калапатиров – Италианеца, Николай Попов – Мартеницата и още редица известни босове в ъдърграунд средите през 90-те години, получава инфаркт. Впоследствие развива усложнения, бъбреците му отказват, сърцето му едва се държи. Сериозно разклатеното му здраве претърпява поредно изпитание, когато на Пламен му откриват и диабет, лечението, за което са необходими постоянни инжекции с инсулин.

Съдбата се сгромолясва с пълна сила върху певеца, когато след поредни прегледи за преосвидетелстване Пламен е диагностициран с множествен миелом – онкологично заболяване на костите, което и налага 100% инвалидизиране. След 40 години на сцената, 20 години успешна кариера в оркестър „Интер” с ръководител великия акордеонист Димо Айвазов и още куп успехи, блясъкът отстъпва място на един кошмарен епизод от живота на Пламен.

Пловдивската легенда получава пенсия от 261 лева, а ТЕЛК-овото решение го поставя в невъзможност да работи. Междувременно обаче неуредици с вкарани от чужбина коли преди 20 години, продадени и неотписани, му костват съдебен запор. Мъжът е осъден за данъци в размер на 1000 лева и НАП запорира сметката му и удържа всеки месец по 11 лева от инвалидната му пенсия, тъй като според Закона съществува минимален праг в месечния доход, който не може да бъде нарушен.

Тази година Пламен попада сред хората, които получават 40 лева коледен бонус от държавния бюджет, но парадоксално той не може да получи тези надбавка, защото от „УниКредит Булбанк“, банката, в която се намира запорираната сметка на Пламен, не му дават да изтегли повече от 250 лева за месеца. Според чл. 213 от Данъчно-осигурителния кодекс обаче 40-те лева попадат в хипотеза на социална помощ и като такива те не могат да бъдат удържани.

Наш репортер се свърза със служител на „УниКредит Булбанк“, който потвърди, че парите от коледната социална помощ не могат да бъдат изтеглени от терминал, но ако клиентът им посети банков клон, там ще му бъдат изплатени. Спазвайки предписанието, Пламен отива в клон на бул. „Македония“, откъдето обаче го връщат и твърдят, че сметката е запорирана и не е възможно да му дадат държавната коледна премия.

Така Пламен, който е пял в една от най-култовите таверни в Пловдив в миналото - „Зорбас“, е изтласкан в ъгъла от житейската несгода, бюрокрация и неясни юридически регламенти. Въпреки законовата регламентация, която служи за превенция за хората с малки доходи, болести и несгоди, оказва се, че в действителност певецът не може да получи 40-те лева. Този сблъсък кара Пламен да помисли в перспектива:

„Виновен съм, не твърдя, че не трябва да ми удържат от пенсията, но защо не спазват закона, защо ми удържат от празничната помощ? За мен е въпрос на принцип – аз оцелявам, справям се някак си, но колко души са в моята ситуация и изпадат в пълна безизходица?“, това са само част от риторичните въпроси, които адресира той към хората, решаващи стотици съдби.

Пламен изрази и сериозно притеснение за възможността скоро да има още по-голям финансов проблем заради запора. Според разказа му пред репортер на TrafficNews.bg, при подновяване на ТЕЛК-ово решение има период от 3 месеца, за който не се получава пенсия ежемесечно, а общата сума се превежда наведнъж в края на периода. Преосвидетелстване предстои на Пламен през пролетта и той се опасява, че тогава от преведените му вкупом 3 пенсии ще бъде секвестирана крупна сума.

„Аз искам държавата да си получи парите и нямам против да ми удържат по 11 лева месечно, но ако посегнат на трите ми пенсии наведнъж, за мен ще бъде непосилно да се справя с бюджета“, гласят част от притесненията на Пламен.

Съдбата е безмилостна за именития пловдивчанин, но той се бори за „принципа“. Справедливостта изисква принудителните мерки да не бъдат налагани пряко закона и хората да бъдат третирани равно и да понасят вина само за това, което са извършили, а не на общо основание. Обричането им да живеят под прага на бедността е недопустимо.

TrafficNews.bg ще публикува позицията на държавни и банкови институции по казуса, ако те имат своето становище по случая, и се надява проблемът, който очевидно не засяга само Пламен, да бъде разрешен или поне юридически изчистен.