Община Пловдив е започнала да налага глоби до 5000 лева на фирмите превозвачи, които нарушават сключените си договори за градския транспорт в Пловдив, това съобщи днес кметът Иван Тотев. Неизпълнение на курсовете, според зададения график, е основен проблем, с който общинската власт ще се бори. 

"Не може да отидеш сутринта на спирката, да чакаш автобус 17 за работа и той да не дойде. Това ми го написа пловдивчанка във Фейсбук. Направихме проверка - оказа се, че автобусът е тръгнал 1 час по-късно, защото шофьорът се успал или нещо друго се било случило. Това нещо се случва няколко пъти последната седмица, и то в сутрешни курсове, на които хората разчитат", посочи кметът Иван Тотев. 

"Автотранс Чолаков" и "Хеброс Бус" са двете фирми, към които общината има най-сериозни забележки, съответно в техни автобусни линии са регистрирани най-много нарушения. Кметът Иван Тотев посочи, че ще има сериозни разговори с превозвачите за спазване стриктно на графиците, както и на маршрутите и задължителното отбиване на всички спирки по тях. Според Тотев именно такъв тип неуредици трябва да се изчистят, за да може градският транспорт да стане по-желан от гражданите. Цената на билета, той определи като достъпна, както и преференциалните карти на цена от 16 лева за месец за всички автобусни линии, а увеличение през 2019 година няма да има. 

Градоначалникът допълни, че глобите са резонни и няма намерение да носи негатива на превозвачите, затова че някой не е отишъл на работа сутринта, визирайки шофьори на автобуси от градския транспорт. 

Очаквайте подробности!