Скъпо удоволствие ли са ските в България? През последните години цените на екипировки, нощувки и карти за лифтове по родните зимни курорти впечатляват с цени, равностойни на тези в чужбина, та дори и по-солени. 

Едни успяват да си позволят седмичен пакет, други се наслаждават на ските само през уикенда, а трети отскачат до най-близката писта само за ден. И в трите случаи портмонето олеква, а станете двама с едно дете, разходът определено ще се усети, та било то и за ден. И сега идваме до основния въпрос – колко струва един ден в Пампорово. Цифрите са примерни, но са показателни колко трябва да отделите от семейния бюджет, в случай че искате да се пуснете по някой от пистите в Родопите.

Започваме с основното – картата за лифт!

След парите за транспорт, това е първото нещо за което задължително трябва да платите. Дори и да си носите ски, няма как да се разминете без да си закупите карта. Цената за цял ден за един възрастен за лифта е 55 лева, а за дете – 33. В случай, че сте по-скромни и се пускате по пистите само за половин ден, т.е. от 8.45 до 12.45 часа или от 12.45 до 16.45 часа – цената е 39 лева, а за дете 25.

Екипировка

Ако карате ски само за един –два дни в годината, най-вероятно нямате и екипировка. В този случай идва второто плащане и то е за гардероб.  Пълен ски комплект за възрастен е 29 лева, а за деца 17. В това се включва ски, ски обувки и щеки. Ако искате каски и други екстри се плаща допълнително.

Ако искате да се поглезите с лъскане на ските с топла вакса се плаща – 5 лева, ако имате сноуборд пък  сумата скача двойно.

Закуска

Освен в ресторантите на Пампорово може да похапнете на бързо и в някое капанче. Разнообразие, определено има – палачинките излизат от 3 до 4 лева, сандвичите също са в този ценови диапазон, а хот-дога е 3 лева. При този случай, цените не се отличават особено дори и  от тези в Пловдив за същите покупки.

Обяд/Вечеря

Тук вече сумата скача двойно, тройно, та дори и четворно. Традиционната трапеза започва с шопска салата, която струва скромната сума от 6.90, овчарската пък е 8.20 лева.  Кюфтето и кебапчето за брой са по 2.50 лева, а татарското кюфте е 7.30. Ако искате нещо по засукано, като свински джолан с кисело зеле, трябва да платите – 16.90. Подобна е сумата и за другите основни ястия. Все пак гоним европейското ниво. В западните курорти, например за виенски шницел ще се  изръсите с около 10 евро, почти колкото и за нашето джоланче.

Супите излизат около 5 лева, като за тази цена може да си поръчате пилешка, телешка или шкембе чорба.

И накрая като направим една проста сметка, за да отговорим на въпроса колко струва един ден в Пампорово ще излезе следното:

  • Лифт – 55 лв.
  • Екипировка – 29 лева
  • Закуска +кафе – 6 лева
  • Обяд (средно) – 20 лева
  • Транспорт (средно) – 10 лева

                            Общо – 120 лева 

сумата е за един човек, в случай че сте двама или с деца вече нараства и може да достигне до една минимална работна заплата.

          

Туроператорите предлагат и много оферти за нощувки за една вечер, в случай че сте решили да останете през уикенда в курорта. Офертите варират от 100 лева и достигат до 150 за двама, като в повечето случаи има включено и ползване на СПА център, закуска и вечеря.