Колко от вас са с отнети книжки за предишни прегрешения зад волана? А колко от вас продължават да шофират нелегално с надежда да не ги спипат органите на реда. Е, ако ви хванат в крачка, нека да знаете какви са последствията, които уверяваме ви не са никак приятни. 

Това разбра от първа ръка пловдивчанин, чиято книжка е отнета преди 3 години. Той не си платил глобата, въпреки че има принудителна административна мярка, наложена със Заповед на началника на Сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР - Пловдив, за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство до заплащане на дължимата глоба, връчена на 08.12.2015 г., необжалвана и влязла в законна сила.

Пловдивчанинът обаче не счел за редно да се бърка, но пък си шофирал спокойно без документи. Така обаче една вечер е спипан от полицаи да управлява „Мерцедес“ “ Е300. След като станало ясно, че е с отнета книжка, срещу него веднага било образувано производство, а преди няколко дни съдът реши да го осъди на 3 месеца лишаване от свобода и 200 лева глоба, като присъдата му ще бъде отложена с 3 години изпитателен срок. 

Според закона: който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от двеста до хиляда лева. Наказанието се налага, ако е наложена и при временно отнета книжка. 

Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

Следващият път се сетете за това, когато решите да се качите зад волана, ако сте с отнета книжка.