Учениците от Бургас Юри Атанасов и Никита Соловьов, които помогнаха на нападната жена на 8 март, тренират бойни изкуства. И двамата изучават кудо, което освен на смелост и решителност ги учи да помагат на хората.

Това разкриха 16-годишните момчета на среща с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, съобщава 24 часа.

Той им връчи грамоти за проявената смелост и сподели, че ще се радва да ги види в редиците на МВР.

Около 21,35 ч. на 8 март Юри и Никита, които са неразделни приятели от близо 2 г., били в района на Бюрото по труда в к-с "Лазур". Изведнъж момчетата чули женски писъци и видели силует на бягащ мъж. Млада жена от Пловдив била в шок от нападението на непознатия, който издърпал дамската й чанта.

Без да се замислят, че грабителят може да е въоръжен и опасен, двете момчета хукнали след него. Заради добрата си спортна форма бързо го догонили, но бандитът се мушнал под джип, паркиран на улицата.

Юри и Никита започнали да го дърпат, като успели първо да измъкнат дамската чанта. Обраната жена тичала след тях. В суматохата крадецът успял да се изплъзне, но най-вероятно бързо ще бъде задържан, тъй като учениците са дали подробно описание на външния му вид.

Днес цялата руска гимназия, където учи 9-класникът Юри Атанасов е във възторг от постъпката му. Впечатлени са и съучениците на Никита от СУ "Димчо Дебелянов".

Никита Соловьов е от Архангелск, но с майка си пристигнали в България преди 6 г. и се установили в Бургас.