В сайтовете за запознанства в началото на годината се появи обява, която отдава "секс кукли" под наем. За да прекарат половин или един час с Ема и Джазма, мераклиите трябва да извадят 80 или 140 лева съответно, цената за двучасов наем е 250 лв.

Възможна е и тройка с двете кукли, като обявената цена за пет часа е цели 500 лева. В обявата се твърди, че двете кукли тежат по 50 килограма, повтарят човешката анатомия, а на допир са като "бебешка кожа". Възможностите за плащане на услугата са две – или кеш, или по банков път.

В сайта на услугата е отбелязано, че хигиената на куклите се поддържа на високо ниво, но е хубаво хората, които ги ползват да слагат презерватив. На този етап няма абсолютно никакви норми, нито контролни органи, които отговарят за проверката на подобни заведения.

Според юристи този бизнес е абсолютно законен. Те изтъкват проблема с липсата на каквато и да е регулация в българското законодателство по темата и дори опити за въвеждането му. Проблемите със закона за склоняването към проституцията и регулацията на тази дейност също не са никак малки.

Според статистиката само в София има около 1000 жени, които проституират. И никой не контролира нито огромните парични потоци, които генерират, нито здравословното им състояние.

Съдейки по това, че услугата за наем на секс кукли се рекламира и има официални акаунти в социалните мрежи, собствениците й нямат нищо против регулацията на дейността им. Въпросът си остава един – Кой? и Как?

Славата на "бардаците с кукли" се носи из цяла Европа. На практика във всеки по-голям град в Централна Европа има поне един такъв. Услугата се ползва с интерес, но и предизвиква противоречиви реакции. Голяма част от хората гледат на нея, през призмата на сентенцията на Фройд: "Единствената сексуална девиация е не правенето на секс", други обаче имат различно мнение.

Феминистки организации редовно провеждат протести за затварянето и забраната на подобен тип увеселения. Във Франция съвсем наскоро затвориха подобен клуб. Според тях куклите са поредното нещо, което превръща жените в предмет. Психолози и сексолози изтъкват един основен проблем.

Според тях мъжете, които често правят секс с кукли и правят с тях каквото си искат, губят усещането за това какво харесва на жените по време на секс, което е опасно за жените. Засега обаче, както с всичко ново, няма ясни и конкретни научни изследвания, които да доказват нито вредността на секса с такива кули. Просто не е минало достатъчно време, за да се създаде нужната база.

Докато тя бъде създадена остават най важните въпроси. Как да се регулира този бизнес? Възможно ли е куклите да се превърнат в развъдник на епидемии? Къде са законодателите, не само в този случай, но и въобще в темата за платената любов? Кой на административно или държавно ниво следи за осъвременяване на законовата база?