Община Пловдив е отворила обществена поръчка за изготвяне на проект за реконструкция на една от централните пътни артерии в Кючук Париж - ул. "Даме Груев".

Предмет на поръчката е проучване на възможните решения за реконструкция на ул. ”Даме Груев” в участъка от транспортен възел „Родопи” до бул. ”Македония” с ориентировъчна дължина 800 метра.Към момента тя е с паважна настилка с ширина около 6 метра и тесни тротоари, като цялостно инфраструктурата е в лошо състояние.

Целта е да се разработи идеен и технически инвестиционен проект, в който да са включени решения за пътната и пешеходната инфраструктура, ел и ВиК мрежата, както и ландшафт архитектурата.  Ще бъде необходимо и изменение на ПУП - ПУР (План за улична регулация) на зоната, тъй като е невъзможна реконструкция при сегашния.  

Припомняме, че проектирането на „Даме Груев” бе включено в голямата обществена поръчка за проектиране на 10 пътни артерии в Пловдив още през 2017 година. Тогава обаче нито една фирма не се яви на определената позиция. По тази причина от Общината са пуснали нова поръчка, която е с директно договаряне. Покана е изпратена до софийската компания „Уотър Дизайн” ЕООД, която трябва да направи проекта до 40 хил. лева с ДДС до 180 дни.

След като бъде направен проектът, се очаква в Бюджет 2019 година да бъдат заделени пари за реконструкцията. Тя най-вероятно ще се ремонтира на етапи, като на места ще бъде разширена. Зоните, в които улицата ще стане по-широка ще бъдат изготвени от проектантите.