Розопроизводители от Старосел, Красново и Хисар блокираха главния път в Калояново. Причината - ниските изкупни цени на розовия цвят тази година.

Събралите се са млади хора от 30-тина семейства, които обработват масивите. Реколта им обаче тази година е фрапантно обезценена, като основният им поминък е на път да ги разори. Хората изсипаха килограми листа от роза на улицата в знак на протест и временно блокираха движението по шосето. 

"Всичките сме млади хора, искаме да сме в тази държава и да се развиваме. Влагаме парите си в масивите, даваме работа на много хора, издържаме семейства. Днес цената е 2,2 лв утре искат да я бутнат на  1,6-1,8 за килограма. За да стигнем до крайния продукт ние влагаме тези 1,6, отделно плащаме по 1 лев на розоберачите. Тоест на нас продукцията ми излиза минимум 2,6 – работим на загуба", споделя за TrafficNews.bg един от протестиращите. 

Миналата година средната цена е била около 4 лева, а през 2016 е били 4,5. Фирмите, изкупуващи цвета се оправдавали, че имат резерв – миналогидшното масло още не било продадено. Според протестиращите обаче това е само оправдателен претекст за легитимация на ниската изкупна цена, а реално няма презасищане на пазара.

"Искат да извиват ръцете още повече, докога?! За нас тази държава е мащеха, не е майка. Какво искат – да изкореним всичките масиви и да емигрираме? Къде е държавата да спре монопола. В буквален смисъл това е монопол. 4-5 са големите играчи на пазара, те се събират на тайни вечеринки всяка година и определят изкупната цена. С наложените цифри тази година искат да смачкат дребните производителите", категоричен е розопроизводитреля Николай Толев пред TrafficNews.bg.

Мъжът има 30 декара, а с минималната печалба, ако изобщо се стигне до такава е в невъзможност да издържа семейството си. 

Вижте още: Бунт в Розино: Листа от рози, хора и багери блокираха главната улица в селото ВИДЕО

Спонтанен протест с настояване за спешна намеса на държавно ниво се проведе днес и в Розино, предшестван от такъв в Карлово.

Розопроизводителите са категорични, че цените са нереално занижени и дори има откази от изкупуване на продукцията.

Утре в 12:30 протестните действия ще продължат с пълен блокаж на пътя Стрелча - Казанлък, както и от 9 часа на главния път Пловдив - Карлово, а хората се заканиха и изеразиха готовност да излизат на улицата ежедневно, докато глъсът им не бъде чут и цените коригирани. 

Вижте защо протестират розопроизводителите във видеото от бунта в Калояново и коментарът на Николай Толев: 

Ето как премина и протестът в Розино: