Водачът на джип "Нисан", който днес удари и уби велосипедист на ул. "Авксентий Велешки", е небезизвестният Тодор Неделчев - един от собствениците на винарската фабрика "Джиро Трейд". Преди няколко години той влезе в криминалните хроники, след като бе разкрит като поръчител на серия палежи в Родопската яка. 

През 2012 година бизнесменът бе осъден на 5 години затвор, но вече е изтърпял наказанието си. В продължение на две години в Първенец и околните села бяха подпалени автомобили, частни вили, къщи , стопански постройки. Те са разкрити, когато полицията установява, че  всички те по някакъв начин са свързани със собственика на алкохолната фабрика в  Първенец  Тодор Неделчев. 

Ефективната присъда бе произнесена от състав на Пловдивски окръжен съд. Наказани са още двама души, които са изпълнявали палежите, поръчвани от алкохолния бос. Георги Кунчев (25 г.) и 36-годишният Димитър Зебеков получиха по 4,5 г. затвор. 

Неделчев е сред влиятелните хора в селото. В края на 90-те Той и брат му купуват стопанския двор в селото и построяват алкохолната фабрика „Джиро трейд” с капацитет 1,5 млн. литра. Тодор се регистрира като земеделски производител, отваря фирма за производство и търговия със спиртни напитки, оглавява футболния клуб в Първенец, става член и на регионалната лозаро-винарска камара "Тракия". В последствие , през 2009 година лицензът на фабриката е отнет заради нарушения. 

 Служители на БОП атакуват базата и конфискуват 1,42 т ракия, водка, мента и мастика в пластмасови туби.   
През ноември 2010 г. пък митничари изземат 33 тона вино и спират 9 инсталации за производство. Дължимите към държавата акцизи в онзи момент възлизат на около 180 000 лв. Неделчев започва да отмъщава. 

В списъка на жертвите му са бивши работници, напуснали спиртоварната, хора, с които е имал общ бизнес или по някакви причини са се спречквали с него. 

 Най-напред пострадала Мария Говедарова, главен инспектор в "Последващ контрол" на пловдивската митница. Жената съставила на винарската изба няколко наказателни постановления. Заради това на 25 октомври 2010 г. лумнал семейният й опел, паркиран до блока й в пловдивския жк „Тракия”.  При палежа пострадали други 2 коли - фолксваген и мазда . 

За втора жертва бил посочен бившият механизатор Асен Шопкин от Брестовица. През 2006 г. той решил да напусне фирмата на Тодор Неделчев и да отглежда свои лозя. „Ти си предател!”, обвинил го алкохолният бос. Така в черния тефтер попаднали аудито и къщата на Шопкин. 
След него Неделчев и компания опожарили колата на бившия следовател Чавдар Димитров от Първенец. През 90-те години той помогнал при стартирането на бизнеса на Тодор. 

Кирил Янчев пък пострадал по други причини. Човекът е най-обикновен работник, но Неделчев го обвинил, че краде и първо го изхвърлил от работа, после пратил хората си да драснат клечката и на неговия автомобил. 
Отмъстителят от Първенец не подминал и бившата си главна счетоводителка Катя Петковска. Полицията влезе в дирите на подпалвачите случайно, след ареста на Зебеков. Престъпникът бе задържан за кражба на кола и искан откуп. По време на разпитите той споделил и за палежите в пловдивските села. 

Снимка 24 часа