Може ли притежателите на ATV да се гмурнат по снежните пътища в градско? Това е въпросът, който вълнува пловдивчани, след като няколко ентусиасти бяха забелязани в по снежните шосета на Пловдив.

Един от тях беше запечатан от обектива на наш репортер на кръстовище в ЖР Тракия. Нашият герой със сигурност е в нарушение, но не защото е забранено карането на АТВ в градски условия, а защото машината е неригистрирана. 

След като години наред АТВ-тата и бъгитата се намираха в правен вакуум, след синхронизирането на законодателството ни с европейските директиви, и по-точно Регламент (ЕС) № 168/2013 чрез чл. 4, параграф 2, буква "ж" те излязоха наяве.

Докато преди притежателите им се чудиха как да ги узаконят и регистрират /и това често се случваше съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника/ вече има ясни параметри са регламентация на именно тези превозни средства. Те попадат в категория L7е (тежко четириколесно) и в частност L7e-B1 и L7e-B2. ATV е машина на четири колела, с най-много две места, максимална конструктивна скорост до 90 км/ч, а бъгито е с най-много три места и максимална мощност до 15 W.

Най-общо казано, за да управлявате легално бъги или АТВ, трябва да го регистрирате пред КАТ, да има поставени регистрационни табели, да има документи за преминат технически преглед и да притежавате правоспособност от категория B1, ако машината попада в критериите за маса и мощност. 

Според Закона за движение по пътищата по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. 

За шофирането им се изисква шофьорска книжка от категория В1 за четириколесни превозни средства с маса без товар не повече от 400 kg (категория L7e) (550 kg за превозните средства, предназначени за превоз на товари), в която маса не се включва масата на акумулаторните батерии на електрическите превозни средства и които имат максимална нетна мощност на двигателя не повече от 15 kW, както са определени в чл. 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013. 

Като всички пътните превозни средства те подлежат на периодичен преглед за проверка на техническата им изправност, само че за бъгита и АТВ-та изискването за преглед е на всеки две години.