Най-старата научна организация в областта на лазерната дентална медицина ISLD избра Пловдив за своя 17-и международен конгрес. Престижният форум ще се проведе от 6 до 8 юни в модерния аудиторен комплекс на Медицински университет – Пловдив, а присъствие са потвърдили около 300 специалисти от Израел, Германия, Португалия, Бразилия, Мексико, Украйна, Полша, Уругвай, САЩ, Русия, Египет, Иран, Гърция, Франция и др.

Програмата на конгреса е изключително богата и разнообразна. В първия предконгресен ден гостите ще могат да посетят няколко клинични курса, които ще бъдат проведени в лазерния център на ФДМ – Пловдив. Официалното откриване ще бъде на 7 юни с впечатляващо лазерно шоу, подготвено от специалисти по визуални ефекти от Израел. През останалите дни ще има лекции, семинари, постерни сесии и орални презентации едновременно в четири зали, както и изложба на производители на лазери, семинари и уъркшопове.

Тъй като събитието се провежда в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, гостите ще могат да се насладят на разнообразна програма от събития, свързани с типичните особености на града, с неговото културно наследство, история, темпо на живот. Ще се разходят и до Бачковския манастир, Долината на тракийските царе, Чудните мостове.

„Когато генералната асамблея на ISLD (International Society for Laser dentistry) предпочете кандидатурата на Пловдив за своя 17-и международен конгрес, много колеги бяха скептични, но този избор беше съвсем логичен. Още преди 4 години ние получихме неофициална покана да се включим в селекцията за домакин на конгреса през 2019 г., работихме усърдно и спечелихме одобрението на членовете на ISLD”, коментира председателят на Българското Дентално Лазерно Общество доц. Георги Томов.

Той посочи, че ISLD е най-старата научна организация в областта на лазерната дентална медицина (основана е през 1988 г. в Япония), а домакини на международните конгреси досега са били Париж (1990), Солт Лейк (1992), Сингапур (1994), Йерусалим (1996), Хавай (1998), Брюксел (2000), Йокохама (2002), Сао Пауло (2004), Берлин (2006), Хонг Конг (2008), Дубай (2010), Барселона (2012), Париж (2014), Нагоя (2016) и Аахен (2018).

„Този избор е голямо признание за Българското Дентално Лазерно Общество, което през 2019 г. празнува своята десета годишнина. Тук искам да подчертая, че тази кандидатура не би била успешна без подкрепата на Медицински университет – Пловдив. Ръководството на университета, в лицето на неговия ректор чл.-кор. проф. Стефан Костянев, дмн, винаги е било важен партньор в нашите инициативи”, допълни доц. Томов.

Лазерната дентална медицина е сред най-бързо развиващите се области в медицината. Като всяка високотехнологична сфера и тя е натоварена с големи очаквания. Водещата новина през 2019 г. беше официалното представяне на новия СО2 лазер с дължина на вълната 9.6µ, разработен от израелската компания Light Instruments. През 2018 г. прототипи на този лазер бяха предоставени на три водещи лазерни центъра за изпитвания – един в Аахен (Германия), един в Пекин, (Китай) и един в Пловдив.

„В лазерния център към ФДМ - Пловдив проучвахме въздействието на този лазер върху твърдите зъбни тъкани и неговите потенциални приложения за почистване на кариеси, за кавитетна препарация и като средство за кариесна превенция. Резултатите бяха представени на тазгодишния IDS в Кьолн. Горди сме с тези постижения. Медицинският университет в Пловдив вече не е просто регионален лидер в лазерната дентална медицина, ние сме институция с потвърден международен престиж в тази област.

Но най-голямото наше постижение си остава образованието, което предоставяме на нашите студенти. Ние бяхме първите, които въведоха факултативен предмет „Лазерна дентална медицина“ в студентската програма. В този смисъл мога да кажа, че бъдещето на лазерната дентална медицина са младите хора, които успяхме да „запалим“, категоричен е доц. Георги Томов.