В TikTok можем да се натъкнем на голям обем от нелепо и морално упаднало съдържание, но това не е единствената страна на социалната медия. Лиам Сканлън използва трбуната за създаването на стойностно видео съдържание, в което коментира произведения на едни от най-великите писатели, от които можем да научим много. А и не само да научим, а и да се поучим.

Един от тях е небезизвестният Фьодор Достоевски. Както Сканлън го описва най-общо: "мрачен писател, който пише за и в много тъмни времена". 

Писателят препоръчва първо да се прочете книгата на Достоевски - "Престъпление и наказание". Той я оприличава на сериала Breaking Bad, но с действие, развиващо се в Средновековието. Сканлън описва книгата като "история на изкуплението".

Той продължава, като обяснява хронологията. "Погледът му се разширява, като вижда все повече и повече от обществото", посочва писателят.

Следващите три книги на Достоевски, които да прочетете след "Престъпление и наказание", са както следва: "Идиот", "Бесове" и "Братя Карамазови".

"Какво кара "нормалните хора" да извършват злини и как хората да продължат да вършат добрини в свят, който непрекъснато се опитва да ги принуди да действат в обратната посока? Това са част от въпросите, които се задават най-често в световната литература. Малко, обаче, са хората, които ги задават и разнищват на толкова дълбоко равнище, умопомрачаващо и обидно красиво, колкото Достоевски успява. Голяма "заслуга" за това има абсолютно ненормалния му личен живот", коментира тиктокърът.

"Да четеш книгите на Достоевски е почти толкова трудно, колкото и животът му. Той е автор, който изисква 100 % от внимането на читателя. Героите на Достоевски често полудяват от вярванията си и често са готови да убият за тях. Той изправя луди персонажи срещу други такива и ги кара да се борят на интелектуално ниво докато не се стигне до същинската истина и вярване такива, каквито са", казва още писателят.

@liamscanlonwriter Hemmingway once said of Fyodor Dostoevsky, “how can he write so poorly but make me feel SO MUCH?” I’ve always felt the same - sometimes reading him is a slog but you’ll have your mind more consistently blown than any other writer in most cultures. #booktok #literature #bookrecommendations #dostoevsky #russianliterature #crimeandpunishment @liamscanlon5565 ♬ original sound - Liam Scanlon | Writer