Знаете ли, че на продължителността на една връзка може да повлияят такива неща като гените или пък ударите на сърцето по време на скандал? Неочаквано, но факт. 

Когато започваме една връзка, почти винаги се надяваме тя да продължи дълго. Изневярата е само една от очевидните причини, заради които обаче това не се случва. Всъщност има много "скрити" причини, заради които отношенията се оказват обречени. 

1. Главозамайваща страст и силна привързаност в началото на отношенията

Резултатите от изследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, показват, че партньорите, които в началото на връзата си са особено привързани един към друг, скоро се разделят. Кейтлин Палциъс, експерт в междуличностните отношения, обяснява това поведение по следния начин - "Когато двойката показва своите чувства твърде интензивно, това може да е компенсация за нещо друго, което не достига в отношенията им." 

Психологът Клер Стот, която е и анализатор на данни от приложението за запознанства Badoo, също акцентира на това, че с течение на времето страстта утихва и това е естествен процес.

"Много от хората си спомнят медения месец с носталгия. Ако отношенията в двойката са били прекалено интензивни тогава, след него разликата може да е драматична. Минава се от едната крайност в другата. Разликата е твърде голяма. Понякога двойката не успява да я преодолее и се стига до раздяла. При това бързо."