През 2013 година, когато броят на интернет потребителите в световен мащаб вече е близо 2,5 милиарда, страниците с порнографско съдържание, чийто достъп никога не е бил по-лесен, са приблизително 420 000 000, сочи статистиката. Тези цифри говорят красноречиво за размера на „аудиторията“ на филми за възрастни в световен мащаб. Затова не е чудно, че все повече учени започват да изследват и анализират въздействието им върху човешката психика, върху романтичните взаимоотношения и половия живот на хората.

Наскоро учени от университета в Кеймбридж оповестиха резултатите от свое изследване върху човешкия мозък, според което прекомерната „консумация“ на порно води до абсолютно идентични промени в мозъка като тези, които се наблюдават при хората с наркотични зависимости. Темата за пристрастяването към секса и порнографията е залегнала в сюжета на две хитови и изключително високо оценени от критиката кино продукции, издадени през последните две години – Shame и Don Jon, а проблемите, с които се борят главните герои в тях, са признати и обсъждани публично от потребителите Reddit общността NoFap, в която членуват близо 86 000 души.
Наричащи себе си Fapstronauts /потребителите на NoFap от мъжки пол/ и Femstronaut /за жените/, участниците във форума NoFap са хора, чиято анонимност е гарантирана, заявили намерението си да се откажат от гледането на порно филми и самозадоволяването за определен период от време. NoFap може да се разглежда и като отворена група за взаимопомощ, тъй като на членовете на общността получават достъп до всяка информация, свързана със секса и негативните влияния от злоупотребата с порно съдържание и мастурбация върху сексуалното здраве, и се подкрепят едни други в предизвикателствата, които сами си поставят.

Най-често това са: без мастурбация, без умишлено отлагане на оргазми по време на секс /т.нар. edging/ и без порно, като всеки фапстронавт има свободата да избере от кои свои навици и за какъв период от време да се откаже, обявявайки намеренията си пред цялата общност. Някои решават да преминат към пълно въздържание – т.нар. hard mode / режим на максимална трудност в повечето видеоигри/, който изключва напълно всякакви форми на сексуална възбуда и полови контакти.

В самия край на 2013 година част от потребителите на NoFap взеха участие в проучване, което разкрива различните проявления на пристрастяването към порното и мастурбацията и ефекта от въздържанието и промяната в навиците върху сексуалното желание, симптомите на сексуална дисфункция и психиката. Въпреки че резултатите от това проучване не са научно подкрепени, те дават много ясна представа и конкретни статистически данни за стадиите на развитие на зависимост към порното, за това колко голяма е вероятността тази зависимост да повлияе негативно на един или друг аспект от живота ни и как протича нормализирането на дейността на мозъка и тялото след започването на рестриктивна програма.

  • При хората, чието влечение към порното е достигнало степента на пристрастяване, се наблюдава спад в сексуалното желание, когато са интимни с един и същи партньор, докато при тези, които правят секс с различни партньори, се запазва едно постоянно ниво на възбудимост. Това явление е известно като ефекта на Кулидж – термин, с който се „диагностицира“ поведение, при което човек постоянно търси нови партньори с цел осъществяване на полови сношения. А не е ли тъкмо такова внушението на порно филмите?
  • Един от всеки петима души, които редовно гледат порно, признава, че се чувства контролиран от сексуалните си желания.
  • 12% от NoFap потребители съобщават, че гледат порно в интернет минимум 5 часа седмично. 59% прекарват между 4 и 15 часа седмично, „консумирайки“ видеосъдържание за възрастни.
  • Близо половината от хората, взели участие в проучването сред NoFap потребителите, разкриват, че никога досега не са правили секс, което означава, че сексуалният им живот се заключава до тяхното дигитално изживяване, съпътствано от самозадоволяване.
  • 42% от учащите се в колеж млади мъже признават, че посещават порно сайтове редовно.
  • 53% от участниците в проучването заявяват, че са започнали да гледат порно и са превърнали тази дейност в навик, когато са били на възраст между 12 и 14 години. Смущаващо голям е процентът на онези, започнали да гледат порно преди да навършат 12 – 16%.
  • 64% от отговорилите на въпросите на NoFap отчитат, че вкусовете им към порното са започнали да се променят, ставайки все по-екстремни и извратени.
  • Сред фапстронавтите във възрастовата група 27-31 години се наблюдават следните негативни ефекти от пристрастяването към порното и мастурбацията: 25% заявяват, че губят интерес към секса с един и същи партньор; 31% срещат затруднения в достигането на оргазъм; 34% страдат от еректилна дисфункция.
  • След като спрат да гледат порно и да се самозадоволяват, 60% от NoFap потребителите отчитат подобрение в сексуалните си функции.
  • 67% твърдят, че няколко седмици след започването на NoFap терапия, усещат прилив на енергия и по-висока продуктивност

Какъв е изводът? Казано шеговито, може би резултатите от това проучване са добър стимул да дадете почивка на тази злощастна ръка, която карате системно да се „преработва“, или най-малкото да я използвате, за да вземете телефона и да наберете номера на реална жена, с която да си уговорите среща. Почти сигурно е, че ако не се опитате да я вкарате в леглото си и да изискате от нея да влезе в ролята на някоя от любимите ви порно актриси още на първата среща, тя ще се съгласи да излезе с вас поне още веднъж.

TrafficNews.bg