Младата жена, която е заснела момента на ареста и на убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял полицай, получи специална награда Пулицър, предадоха световните агенции.

Журито, връчващо наградите, отдаде почит със специалната награда на 18-годишната Дарнела Фрейзиър. На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд.

Младата жена смело е заснела убийството на афоамериканеца след приложена полицейска хватка по време на ареста. Видеозаписът бързо обиколи социалните мрежи и породи вълна от протести в САЩ и в света срещу полицейското насилие.

Журито, присъдило ѝ отличието, подчертава каква ключова важност имат обикновените граждани в търсенето на справедливостта и истината. Изданието "Стар трибюн" от Минеаполис пък спечели Пулицър в категорията за гореща новина за отразяването на случая с убийството на Флойд, допълва АП.

Още преди време тя сподели през сълзи, че да заснеме това визео е било изключително травматизирещо. "Гледах как този човек умира", сподели Дарнела.