Военно положение е в сила на територията на Украйна, обяви президентът на страната Володимир Зеленски. Тази сутрин Русия започна военна операция на територията на бившата съветска република.

„Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура и по нашите граничари. Има взривове в много украински градове“, обясни в изявление пред нацията Зеленски.

Той беше категоричен: „Работим. Армията работи. Целият сектор по сигурността работи. Силни сме, готови сме на всичко и ще победим всеки, защото сме Украйна“.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди информациите, че в страната му се извършват ракетни удари.

Държавният глава пояснява, че ракети са изстреляни срещу инфраструктурни обекти и такива на охраната по границата.

Появи се информация, че военното летище в Чугуев, на което са базирани украинските дронове "Байрактар", е напълно унищожено.

В социалните мрежи бяха публикувани и видеоклипове, на които се виждат прелитащи в небето над Украйна ракети.

Въздушното пространство над цяла Украйна е затворено за цивилни полети, се казва в авиационно съобщение до екипажите, разпространено тази нощ, съобщи Асошиейтед прес.

Според уебсайт за проследяване на полетите самолет Боинг 787 на израелската авиокомпания "Ел Ал" по линията Тел Авив - Торонто рязко се е отклонил от украинското въздушно пространство и е поел по обходен маршрут над Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

По-рано Зеленски отправи драматичен апел към руското общество в условията на растящи опасения от предстояща инвазия от Русия, съобщи ДПА.

"Тази стъпка може да бъде началото на голяма война на европейския континент", предупреди Зеленски във видеопослание, разпространено в сряда вечер.

"Искат ли руснаците война? Отговорът зависи от вас, граждани на Руската федерация!", каза украинският президент на руски език.

Той съобщи, че се е опитал да проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. "Резултатът? Мълчание", каза Зеленски

В същото време руските сили обявиха в официално съобщение, че тяхна мишена не са украинските градове. „Високоточни оръжия унищожават военна инфраструктура: военни летища, самолети, обекти на ПВО на Украйна. Цивилното население не е в риск“.

Вой на сирени за тревога се чуват в Украйна. Междувременно хиляди жители на украинската столица Киев напускат града с колите си. Основните булеварди са блокирани от колони от автомобили. По бензиностанциите се образуваха дълги опашки от чакащи да заредят гориво.

Хиляди украинци напускат странатаУкрайна призовава Русия и ООН „да сложат край на войната"