Великобритания свиква в понеделник спешна среща на министрите на здравеопазването от Г-7 за обсъждане на варианта Омикрон на Covid-19 след като на Острова бе регистриран трети заразен с него човек, предава БНР.

В качеството си в момента на председател на Г-7 Великобритания реши да свика тази среща, тъй като първоначалните сведения за новия варинт показват, че той се разпространява много бързо и има вероятност сегашните ваксини да са по-малко ефективни срещу него. 

Последният заразен, който вече не е в страната, е посетил места в Лондон, включително Уестминстър. От Британската агенция за здравна безопасност сега активно правят тестове на жители по местата, където се предполага, че може да има заразени. Междувременно бяха направени някои уточнения към допълнителните мерки, свързани с предпазването от Омикрон.

Всички пристигащи във Великобритания от 4 часа сутринта във вторник местно време ще трябва да си правят PCR тест на втория ден или по-рано и трябва да се самоизолират докато не получат отрицателен резултат. Тестовете трябва да бъдат поръчвани от частни компании, като безплатните тестове на Националното здравеопазване няма да се смятат за валидни конкретно за тази цел.

Също от вторник се завръща задължителното носене на маски в магазините, банките, пощите, фризьорските салони и обществени транспорт. Нов момент обаче е завръщането на маските при учениците в средното образование.

По-рано президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса призова международната общност да отмени забраните за пътувания от страната му.

Десетки държави затвориха границите си за Южна Африка, където бе открит вариантът Омикрон.

Според Рамафоса решението за изолиране на страната му е научно неоправдано и дискриминационно.

Появата на Омикрон ни показва още веднъж, че неравенство в разпределянето на ваксините не бива да се допуска. Забраната за пътувания няма да помогне. Вместо това богатите държави трябва да помогнат на по-бедните в битката с Covid, каза южноафриканският президент Сирил Рамафоса.