Нов щам на грип е засечен в Китай. Патогенът има потенциала да предизвика пандемия. Заразата се разпространява от домашни свине, но може да се предава и от животни на хора. Съществуващите ваксини не предпазват от вируса. G4 - с това название новият вирус влезе в научните среди. На този етап неизвестните са много повече от известните факти, съобщава БНТ.

Предполага се, че е силно заразен, лесно се адаптира и мутира. Засега няма доказателства, че може да се предава от човек на човек. Открит е от китайски учени, които проучват всички вируси при свинете от 2011-а, за да установят кои са опасни за хората. Има два регистрирани случая на G4 при хора. На 46-годишен мъж и 9-годишно момче. При двата случая пациентите живеят близо до свинеферми.

Генетично G4 произхожда от щама H1N1, който през 2009 година предизвика пандемия. Между двата щама обаче има много различия. Информацията за симптомите на новия вирус е лаконична. Предположенията са, че заразата протича с кашлица, хрипове, треска. "Ще предприемем всички необходими мерки да предотвратим разпространението и избухването на всякакъв вид зараза", каза Джао Лиян, говорител на китайското външно министерство.

Според вирусолози, новият вирус едва ли ще нанесе поражения като COVID-19. Опасността ще нарасне, ако се докаже, че заразата може да се предава от човек на човек.