Иран предупреди, че може да се наложи да възстанови строгите мерки срещу разпространението на  коронавируса. Страната отчете за трети пореден ден повече от 100 смъртни случая.

Общият брой на случаите на Ислямска република е 192 329 души, а след бума в края на март от над 2000 заразени дневно, страната отново отчита тези стойности, като дори на 4 юни регистрира своя рекорд -3574 души. На практика вече трети месец в страната има само три дни, в които случаите са по хиляда 27 април и 1 май.

През март  правителството на Иран затвори училищата, отложи големи публични събития и забрани пътуването между градовете, за да спре разпространението на вируса. След това постепенно облекчи ограниченията от април.

 Говорителят на правителството Али Рабей изтъкна липсата на социално дистанциране сред хората по светите места и в обществения транспорт.

"В метрото в Техеран, въпреки че 90 процента от пътниците използват маски, социално дистанциране не се наблюдава", каза той на пресконференция. „В някои провинции сме достигнали пика на болестта, но това не означава нов пик.

"Вдигането на броя на смъртните случаи все още не е рязък,  с лек спад в Техеран, но увеличение в някои други провинции”, каза Рабей.

"Ако установим, че разпространението на вируса е извън контрол ... тогава определено отново ще прилагаме строги решения”, каза още той. Според Лари пет от 31-те провинции на Иран понастоящем са класифицирани като "червени" - най-високото ниво в иранската цветово кодирана рискова скала. У нас и в чужбина има скептицизъм по отношение на официалните цифри на Иран COVID-19, като опасенията могат да бъдат много по-големи.