Броят на служителите, които са загубили работата си в Обединеното кралство между месец март и май вече е над 600 000 души. Междувременно броят на хората, които искат обезщетения е скочил с 23% през май и достига 2,8 милиона, пише BBC.

Това са първите оценки за около 6-семичната блокада на страната, като са засегнати около 9 милиона работници. Според икономистите, пълният ефект върху заетостта няма да се усети, докато схемите за подпомагане в страната не приключат през октомври.

"Забавянето на икономиката сега видимо се отразява на пазара на труда, особено по отношение на отработените часове", заяви Джонатан Аутхоу, заместник национален статистик по икономическа статистика в Службата за национална статистика (ОНС).

„Ранните показатели за май показват, че броят на служителите на заплата е намалял с над 600 000 в сравнение с март.“
Той добави, че броят на хората, които искат обезщетения, свързани с работата, отново се е увеличил, въпреки че „не всички от тези хора непременно са безработни“.

Като цяло нивото на безработица във Великобритания се запази стабилно на 3,9% през трите месеца до април, тъй като масовите схеми за подпомагане на заплатите, въведени от правителството, предотвратиха загубата на работни места.