Ваксината срещу Covid-19, разработена от учени от Лондонския университет, може да бъде готова и налична през първата половина на 2021 година, съобщи водещият професор на екипа Робин Шаток, цитиран от „Independent”.  Екипът е един от двата  Обединеното кралство, които разработват ваксина срещу вируса. Другият е институтът Дженър от университета на Оксфорд.

Докато ваксината Оксфорд вече е влязла в последните етапи на клиничната пътека, изследователите от Лондонския колеж се стремят да започнат свои собствени изпитвания върху хора след 15 юни.

Следващо изпитване, включващо 6000 души, е планирано за октомври и ако те се окажат успешни, екипът се надява ваксината да бъде разпространена във Великобритания и в чужбина в началото на следващата година.

„Повече от шест месеца работихме, за да разработим ваксината си до клиниката за тестове. Сега сме готови да се борим с вируса чрез нашите клинични изпитвания”, каза проф. Шток. Той допълни, че неговият екип е сътрудничил на учени от Оксфордския университет при споделяне на данни и резултати.

„Често сме изправени един срещу друг или отрасни се изкарва, че сме в състезание един срещу друг. Всъщност си сътрудничим много тясно, обменяме материали и двата подхода може да бъдат използвани заедно”, каза ръководителят на екипа.