Започва съдебно разследване на "Пежо" в скандала "Дизелгейт". Обвиненията са в измами, причиняващи опасност за хората или животните.

Stellantis, компанията майка на "Пежо", заяви, че се водят разследвания и срещу дъщерните дружества "Ситроен" и "Фиат Крайслер", пише ДПА.

Скандалът "Дизелгейт" беше предизвикан от разкрития през 2015 г., че германската компания "Фолксваген", най-големият производител на автомобили в Европа, е фалшифицирала нивата на емисии от милиони свои дизелови автомобили.

След разкриването на манипулациите на "Фолксваген" по отношение на азотния оксид в дизеловите двигатели в САЩ през 2015 г., имаше съдебни производства по целия свят, които се разшириха, за да включат и други автомобилни производители.

Stellantis отрече обвиненията и настоя, че "компаниите твърдо вярват, че техните системи за контрол на емисиите отговарят на всички приложими изисквания в съответните моменти и продължават да го правят".

Stellantis уточни, че случаят се отнася до продажбата на дизелови автомобили между 2009 и 2015 г.

Разследванията на тези автомобили се провеждат от години, засягащи няколко компании. По-рано тази седмица Франция пусна и сонда във Volkswagen и Renault.